Банкеръ Daily

Финансов дневник

Очаква се засилен интерес към ипотечните кредити

Очаква се ръст между 10% и 15% на търсенето на ипотечни кредити в България през 2017-та. Това каза председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев пред БТА. Той напомни, че за миналата година в големите градове ръстът на търсенето на такива кредити спрямо 2015 г. е бил около 30 на сто.

По думите му засиленият интерес към ипотечните кредити се дължи на изгодните лихвени равнища, които до края на годината се очаква да достигнат - 3 - 3,8 на сто, при 3,6 - 4,3 на сто през 2016 г. и 4,5 - 5,5 на сто през 2015 година. Предпоставка за активното търсене са и близките до нулево равнище лихви по влоговете, сериозното раздвижване на пазара на недвижими имоти и стартирането на нови строителни проекти.

Търсенето обаче продължава да е съсредоточено основно в десетте големи градове, където има и съживяване на пазара на недвижими имоти и съответно ръст на цените. В малките населени места цените на жилищата са в относителна стабилност.

През изминалата година средният размер на ипотечните кредити беше 90 хил. лева, като над 95 на сто от тези заеми са били в националната ни валута, заради приемливите лихви.

За 2017-та се очаква средните им стойности да достигнат 100 хил. лева, като за столицата ще надхвърлят 120 - 130 хил. лева. Тази тенденция е обусловена от ръста на цените на имотите и тенденцията купувачи да търсят по-качествени и на по-добра локация имоти, с нормални размери на помещенията.

Търсещите ипотечни заеми, по думите на Тихомир Тошев са основно млади хора между 25 и 35 години, с месечни доходи на домакинствата, теглещи кредити, между 1800 и 2500 лева. Кандидатстващите за ипотечни кредити обикновено са заети във високите технологии, услугите и държавната администрация.

Очертава се и тенденция българи, работещи на редовна работа в чужбина, все повече да търсят консултации за избор на подходящ ипотечен заем, каза експертът. Идеята тук обаче не е покупка на жилищен имот, а на такъв който да се отдава под наем.

Според Тошев все още е рано да се говори за надуване на балон на пазара на недвижимите имоти и на този етап се наблюдава здравословен ръст на пазара на недвижими имоти. Ако той обаче продължи с необмислени темпове, най-вероятно след години да се повтори случилото се през 2008 г., когато цените на имотите се сринаха с около 30 - 35 на сто.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във