Банкеръ Daily

Финансов дневник

Очаква се леко увеличение на цените на горивата у нас

Очаква се леко увеличение на цените на горивата у нас. 

"Цените на горивата на дребно са най-ниски у нас за Европа, очаква се леко увеличение от порядъка на няколко стотинки. Сивият сектор присъства твърде силно при търговията на горива в България. Има разлики в цените при горивата на различните вериги, те са от порядъка на 10-15 стотинки в зависимост от местоположението и търсенето", каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев при БНТ. 

Той обясни, че тази разлика се дължи на стратегията на всяка от фирмите и на пакетa от услуги, които предлага, на мястото си, което търси на пазара, на местоположението на всяка конкретна бензиностанция и на конкуренцията на тази бензиностанция.

Сивият сектор влияе твърде силно на пазара на горивата у нас, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация. Той обясни, че дори да няма официални данни, този пазар присъства в рамките на 25-30%. Затова идеята е да се приеме браншови закон за търговията на горива, който по някакъв начин да уреди по-стриктно тази материя, отбеляза Делчев.

Експертът каза още, че на световните пазари има достатъчно количество суров петрол, т.е. има уравновесяване на търсенето и предлагането. Може да се очаква успокоение в световен мащаб, въпреки събитията около Тръмп и излизането от споразумението с Иран, коментира още Андрей Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във