Банкеръ Daily

Финансов дневник

Очаква се 10% ръст на ипотечните кредити

Имаме доста горещо лято на търсене на ипотечните кредити. Може би това лято ще отчетем ръст с около 10 процента спрямо предходното лято на изтеглените ипотечни кредити. Въпреки, че е традиционен период за почивка, част от хората избраха да съчетаят отпуската с почивката си и с покупката на имот.  Това каза  кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР. 

Все още търсенето на имоти, особено в четирите най-големи града на страната - София, Варна, Пловдив и Бургас, е значително по-голямо от предлагането, отчитат анализаторите на имотния пазар и кредитните консултанти.

"Хората, които имат имоти, се въздържат от продажба, тъй като виждат, че цените на имотите растат и искат да изчакат по-благоприятен момент за продажба. От друга страна търсенето е голямо и то не може да бъде задоволено с наличните имоти. Затова виждаме и активност по отношение на новото строителство, започват да се строят нови сгради. В момента то донякъде балансира пазара и помага да няма много голямо забавяне на сделките, но факт е, че имотите за продажба са почти изчерпани", обясни Тошев.

За евентуален кредит с банката трябва да преговаряме още преди да сме предприели търсене на имот, съветва консултантът.

"Много важно е да направим правилен бюджет за тази покупка. Правилният бюджет се прави като предвидим колко пари имаме заделени, спестени за самоучастие в покупката. След това какъв кредит би могла да ни отпусне банката и след това колко ще са свързаните с тази покупка разходи - това са допълнителните разходи. Обикновено тук са брокерският комисион, нотариалните такси за покупко-продажбата, нотариалните такси за ипотеката, първоначалните разходи за кредита. Когато харесаме имот, също е добре да консултираме избраният имот с банката, защото има доста специфики, тъй като първоначалното одобрение, което ще ви направи банката, то ще е само на база доходите ви. Може да получите примерно до 50 000 евро кредит, обаче ако имотът, който сте харесали, е панелен - процентът на финансиране е различен. Ако имотът е в строеж - също има доста специфики в начина на кредитиране на такъв имот. Затова след като харесаме имот, също трябва да го координираме с банката. Тя да ни потвърди, че да, тази сума, която ни е казала, че можем да получим на база доходи, можем да я получиме за този имот и чак тогава трябва да пристъпваме към предварителен договор за покупка на имот", каза още Тихомир Тошев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във