Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Оцеляващият" Одеа напуска "Сосиете женерал"

Фредерик Одеа

Главният изпълнителен директор на "Сосиете женерал" - Фредерик Одеа - обяви през седмицата, че ще напусне френския кредитор през идната година, слагайки край на наситеното си със смутни събития 15-годишното управление - от финансовата криза през 2008-а до войната в Украйна. Най-дълго запазилият поста си шеф на голяма европейска банка уведоми акционерите за изненадващото си решение да не се кандидатира за пореден мандат на общото годишно събрание на 17 май. Процесът за избор на негов заместник ще приключи до началото на 2023-а, съобщи в официално изявление "Сосиете женерал".

Откакто през април 2008-а Одеа е избран за главен изпълнителен директор на френската банка, акциите й губят почти две трети от пазарната си оценка, което не е единично събитие, а съдба на целия сектор. Французинът обаче успява да оцелее в тези турбулентни времена за финансовия бранш, за разлика от колегите си: както "Барклейз", така и "Дойче банк" сменят по петима шефове в този период. 

Финансовите резултати на "Сосиете женерал" са доста неубедителни през последните години. Кредиторът търпи сериозни загуби по време на пандемията, след това се възстановява от първата си от десетилетия губеща година с рекордна печалба през 2021-а. В момента се очератват поредните щети заради санкциите срещу Русия, където френската банка има сериозно присъствие. През април тя се договори да продаде руското си поделение "Росбанк" на руския милиардер Владимир Потанин с вероятна загуба от 3.1 млрд. евро. "Сосиете женерал" беше първият едър европейски кредитор, обявил продажбата на руските си активи в отговор на инвазията в Украйна, въпреки че конкурентите й "Райфайзен банк интърнешънъл" и "Уникредит" също са в процес на изтегляне от Русия.

За миналогодишната рекордна печалба на "Сосиете женерал" сериозен принос има поделението за търговия на ценни книжа. Отличният резултат пък помогна на Одеа да докаже, че управлява с твърда ръка след като година по-рано сривът на търговските операции допринесе за периодично появяващите се слухове, че е дошло време той да бъде отстранен от банковото кормило. В края на 2019-а инициатива на банковия борд на директорите за намиране на наследник на Одеа изтече в пресата точно когато той беше погълнат от мащабно преструктуриране на банковата дейност. В отговор, на съвещание на борда в централата на "Росбанк", Одеа показа мускули като заплаши "заговорниците" с последствия за конфронтацията им.  

Днес ситуацията е коренно различна и наистина е време да се търси нов банков лидер. 

Изборът на Одеа е Славомир Крупа - банков ветеран, който оглавява корпоративните и инвестиционните банкови операции. Крупта постъпва в "Сосиете женерал" през 1996-а в вътрешния одитен отдел и извървява служебната стълбица до главен изпълнителен директор на "Сосиете женерал Америкас" през януари 2016-а.  

Друг вътрешен кандидат е Себастиен Прото - шеф на дребните банкови услуги, контролирал обединението на мрежите от клонове на "Сосиете женерал" и "Креди дю Норд". Подобно на Одеа, и Прото е завършил елитния френски Национален институт по администрация и е започнал кариерата си в Инспектората по финанси - одитиращ и надзорен орган на френското правителство. Постъпва на работа в "Сосиете женерал" през 2018-а като ръководител на груповата стратегия. 

Бордът със сигурност ще има предвид и двамата заместници на Одеа - Филип Аймерих и Диони Льобо - всеки от които е с по над 30 години стаж в банката. Както и другия заместник генерален мениджър Гейл Оливие, която от януари 2022-а е главен оперативен директор, отговаря за банковите ресурси и координира информационното обслужване, преходът към цифрови технологии и иновациите. Преди това тя е била управител на банковото поделение за Азия и Тихия океан. По-голяма част от кариерата на Оливие е преминала във Френския застрахователен гигант "АКСА".    

Facebook logo
Бъдете с нас и във