Банкеръ Daily

Bloomberg:

Обстоятелствата ще наложат разширяването на еврозоната

Обстоятелствата ще притиснат държавите членки и ще наложат разширяването на еврозоната. Според договорите за Европейския съюз (ЕС) рано или късно страните членки трябва да се присъединят към нея, както и към Шенгенското пространство. Това мнение изказа Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ, по BloombergTV.

Той коментира и възможностите на Европейската централна банка за стимулиране на икономическия растеж, като посочи, че тя вече е изчерпала всичките си инструменти и се насочва към фискалната политика.

Според Караиванов обаче заложените срокове, съответно през октомври и декември, като крайни за бюджетния инструмент и фискалната федерализация в еврозоната, няма да бъдат спазени. Чисто политическият фокус е на друго място, добави той.

Икономистът се спря и на препоръките на европейския фискален борд, който казва, че страните, които са около потенциала, трябва да се концентрират в трупането на буфери, а тези, които имат пространство пред себе си, трябва да използват фискални инструменти за стимулиране на растежа. „Правителствените разходи са много големи в разходната част на бюджета като дял в брутния вътрешен продукт. Ако тяхната експанзивна фискална политика с харченето на пари и генерирането на дефицити не продължи, те не биха могли да поддържат дори настоящото ниво на потреблението. В същото време те няма откъде да генерират буфери".

Facebook logo
Бъдете с нас и във