Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общо 430 млн. лв. разпределя "УниКредит Булбанк" като дивидент

За поредна година най-голямата банка у нас - "УниКредит Булбанк" АД, ще изплати дивидент на своите акционери. Цялата печалба за миналата година в размер на 430 млн. лв., която е рекордна в историята на кредитната институция, ще бъде разпределена като дивидент. Това става ясно от поканата за свикване на редовно общо събрание на 9 април. В законоустановения тримесечен срок всеки притежател на книжа на "УниКредит Булбанк" ще получи по 1.50480795 лв. за един брой.

Лъвският пай от сумата ще получи италианската Unicredit S.p.A, която контролира 99.45% от капитала. Извън нея в миноритарни инвеститори има още над 1.5 млн. акции.

"УниКредит Булбанк" разпредели 297 652 534 лв. от печалбата си за 2017 г. за изплащане на дивиденти на акционерите, пропорционално на техния брой акции, или по 1.041556436 лв. на акция. За 2016-а пък банката зарадва притежателите на нейни книжа със сумата от 291.5 млн. лева.

В дневния ред е и точката за промени в управителните органи на "УниКредит Булбанк". Левон Хампарцумян, който от май 2011 г. е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на дружеството, ще се премести в надзорния съвет на банката. От 1 май тази година оперативното управление на "УниКредит Булбанк" ще премине в ръцете на Теодора Петкова, която сега е член на управителния съвет и главен риск директор на банката.

"УниКредит Булбанк" е лидер на българския банков пазар като банка номер едно по активи (с над 12 млрд. лв.), кредити за бизнеса и за домакинствата, депозити на фирми и граждани, акционерен капитал и други показатели. Тя е и на челни позиции по отношение на показателите за рентабилност и ефективност. Банката е част от "УниКредит", чиято ясна и дългосрочна стратегия е да бъде успешна паневропейска търговска банка. Кредитната институция обслужва 26 милиона клиенти в Западна, Централна и Източна Европа. Групата има силен местен и международен опит, който споделя със своите клиенти чрез водещи банки на 14 основни пазара в Европа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Турция. Чрез международната си мрежа, "УниКредит" обслужва клиенти в още 18 страни по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във