Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общо 25 европейски банки се провалиха на стрес тестовете

Общо 25 банки от еврозоната не издържаха стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това показва, че тези кредитни институции са твърде слаби, за да отстоят на тригодишна рецесия, предаде "Ройтерс". Така 105 банки преминават успешно прегледа на качеството на активите. Сред провалилите се кредитни институции около десетина изпитват капиталов недостиг, който трябва да покрият. Така общата капиталова дупка на банките, които не са успели да покрият минимално изискваното съотношение на капитала от 5.5% е 24.6 млрд. евро в края на 2013 година.
 
Италия е най-зле, тъй като 9 италиански банки са с общ недостиг от 9.4 млрд. евро в края на миналата година. Сред най-големите неиздържали теста е Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, третият най-голям кредитор на Италия.
 
В Гърция провалилите се банки са три - Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Piraeus Bank. Те имат общ капиталов недостиг от 8.7 млрд. евро, а трите провалили се кипърски банки - от 2.4 млрд. евро. Провалили са се по две словенски и белгийски банки, както и по една банка от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция, Германия и Испания. В Германия стрес тестовете не е издържала базираната в Мюнхен Hypothekenbank.
 
Тестът на ЕЦБ има за цел да гарантира, че финансовите институции са в стабилно състояние и са добре подготвени за кризи. Основа за тестовете са балансите от края на 2013 година. В изчисленията влизат и увеличенията на капитала, осъществени до 30 септември на тази година. Това е четвъртият кръг на европейските стрес тестове след подобна процедура през 2010-а и две други през 2011 година.
 
"Този безпрецедентен, по-задълбочен преглед на позициите на най-големите банки ще повиши общественото доверие към банковия сектор", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио след публикуването на резултатите от едногодишната цялостна оценка на 130 банки в еврозоната. "Това би трябвало да насърчи и улесни кредитирането в Европа, което ще подпомогне икономическия растеж", допълни той.
 
Броят на провалилите се банки, както и обемът на кумулативния капиталов дефицит, са малко по-високи от това, което анализаторите и инвеститорите очакваха да бъде отчетено от европейските регулатори по време на стрес тестовете на 130 от водещите банки на континента.

ЕЦБ заявява, че банките, които не са успели да преминат теста, са предприели стъпки през тази година за значително повишаване на капиталовите им буфери. Дванадесет от 25-те банки вече са покрили своите капиталови дефицити, като общо са набрали 15 млрд. евро през тази година.

Тринайсетте останали банки трябва да увеличат капиталите си за рискови ситуации с 10 млрд. евро. Те трябва да уведомят до две седмици ЕЦБ за това как смятат да съберат капитали, след което имат девет месеца, за да го направят. За тази цел те могат да използват кредитния си портфейл или да емитират нови акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във