Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общо 1.16 млн. лв. ще получат първите пенсионери от универсалните фондове

В края на септември общо 4 827 412 са осигурените лица в четирите вида фондове за допълнително пенсионно осигуряване, като броят им нараства спрямо същия период година по-рано е с 0.37 на сто, изчислиха от Комисията за финансов надзор. Управление "Осигурителен надзор" на регулатора обяви тези резултати въз основа на информацията, получена от отчетите и справки, представени от пенсионноосигурителните дружества в комисията.

За деветте месеца във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване са акумулирани нетни активи на стойност 18.83 млрд. лева. В сравнение с края на деветмесечието на 2020 г. тази сума е нарастнала с 14.41 на сто.
Дейността на пенсионноосигурителните дружества за деветмесечието на тази година им е осигурила общо приходи в размер на 248.54 млн. лева. Нетният им финансов резултат към края на септември е 73.70 млн. лева.
През септември 2021 г. първите лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове, навършиха пенсионна възраст. За дължимите плащания към тези българи през деветия месец на тази година от тези дружества са заделени  334 хил. лв. за пожизнени пенсии, други 824 хил. лв. са за разсрочени и 7 хил. лв. - за еднократни плащания. Заделените средства за пожизнени пенсии и разсрочени плащания постъпват във фондове за изплащане на пожизнени пенсии и фондове за разсрочени плащания, откъдето ще се извършват съответните плащания. Повече данни за дейността на фондовете за извършване на плащанията ще бъдат оповестени към 31 декември 2021 година.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във