Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общинският съвет разреши на Фандъкова да изтегли 120 млн. лв. заем от ЕИБ

Столичният общински съвет одобри тегленето на 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка. Средствата са договорени от Столичната община.

"Столичната община ще реализира 10 стратегически обекта  със средства от ЕИБ. Включени са липсващи участъци от вътрешните рингове на София, нови трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, както и изграждане на първия етап от Зеления ринг на София", заяви кметът Йорданка Фандъкова. 

Общият размер на инвестиционния заем е 60 млн. евро за 20 годишен срок, при лихва от 0,35%, без такси и комисионни.

"Това ще ни даде възможност да ги завършим в кратък период от време. Завършването на тези трасета е наша историческа задача, която можем и трябва да завършим в кратък период от време, за да отговорим на темпото на развитие на София ", каза още Фандъкова.

Преди да бъде подписано споразумението за заема, проектът му ще бъде разгледан от общинските съветници в комисиите по „Финанси и бюджет“ и „Икономика, собственост и дигитална трансформация“. 

Според общината ползите от заема и проектите е съществено намаляване на трафика през центъра, намаляване на вредните емисии и задръстванията, нови обособени трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, които дават бързина и надеждност, както и нов линеен парк с над 3 км велоалея, която свързва район „Слатина“ с Борисовата градина.

В инвестиционния проект са заложени общо 10 проекта, плюс пет резервни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във