Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общинска банка се отказа от попечителските услуги

Мениджмънтът на Общинска банка е поискал от БНБ кредитната институция да бъде извадена от списъка на банките, предлагащи попечителски услуги. Нямаме бизнес, свързан с управлението на парите на взаимни или осигурителни фондове. Затова не виждаме смисъл да фигурираме в този списък, коментира за БАНКЕРЪ главният изпълнителен директор на банката Сашо Чакалски.


БНБ е приела молбата на ръководството на кредитната институция и е уведомила за нея Комисията за финансов надзор. На 3 декември тя взе решение, че приема без възражение предложението на БНБ да извади Общинска банка от списъка на попечителите на фондове за допълнително пенсионно осигуряване.


Попечителските услуги са изключително специфични и са свързани с доброто управление на парите на пенсионните фондове. Банките, които ги предлагат, трябва да отговарят на различни условия, свързани с допълнителни разходи по поддръжка на специален софтуер, създаване на специални административни звена, отговарящи за този вид услуги, и други подобни. Много кредитни институции се стремят да отговорят на тези изисквания, за да могат да привличат дългосрочните средства на пенсионните фондове. Но за банки, които не разчитат на подобни средства, поддръжката на структура, която да им позволи да предлагат попечителски услуги, е излишен разход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във