Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общинска банка промени надзора

Извънредното общото събрание на Общинска банка гласува да освободи от надзорния съвет Петя Димитрова и избра на нейно място проф. Здравко Гъргаров. Тази промяна не е изненадваща, защото бе планирана още преди месец, когато стана ясно, че Петя Димитрова ще заеме длъжността главен изпълнителен директор на Пощенска банка на мястото на Антъни Хасиотис.


Общото събрание на Общинска банка обаче даде повод за нейния мениджмънт да обяви резултатите й за полугодието, да разкаже за мерките, взети по преструктурирането на банката, и да очертае перспективите й за развитие. Според председателя на УС и изпълнителен директор на Общинска банка Сашо Чакалски, за изминалите шест месеца на 2012-а мениджмънтът й е пречупил негативните тенденции, довели я до загуба за 2011-а, и в края на юни банката е на печалба от близо 1 млн. лева.


Успяхме да преструктурираме част от активите, да раздвижим някои проблемни вземания и да централизираме част от кредитирането, което доведе до увеличаване на приходите. Извършихме и някои съкращения, които не са приятни, но бяха необходими. Например свихме персонала с 10% и затворихме неефективните поделения. Ненужният автомобилен парк също бе продаден, обясни Чакалски.


Заместник-председателят на УС Иванка Попова уточни, че са закрити два клона във Видин и в село Ракитово и 5 изнесени работни места.


Двамата мениджъри заявиха, че банката е запазила дела си в управлението на общинските финанси. Ние сме предоставили 17% от всички заеми за общините и държим 25% от всички общински депозити, каза Чакалски. Според него бъдещето на банката е в засилването на услугите за служителите на общинските администрации и дружества. Подготвили сме много нови интересни продукти за тези хора, като сме сигурни, че условията, които ще предложим по тях, като лихви и годишни проценти на разходите, ще са едни от най-атрактивните на пазара, смята Чакалски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във