Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общинска банка отвори врати за деца на банкерския празник

Изпълнителният директор Сашо Чакалски показа монетите на Общинска банка на децата.
S 250 8093bac9 2862 4e91 b9df 254347b66859

Какво представлява банковата система и какво е да си банкер научиха учениците от 3-г клас на Първо ОУ "Пенчо П.Славейков" в София. Те гостуваха на Общинска банка по повод Празника на банкера и се включиха активно в дейността на банката.

Малчуганите не само седнаха на стола на изпълнителния директор на Общинска банка, но и му помогнаха в работата, като заедно с него разписваха документи. Учениците влязоха на кредитен съвет, където с членовете на управителния съвет на банката разбраха как се обсъжда искане за кредит. Децата научиха много за банките: как функционира банковата система, разгледаха и специалните монети, посветени на София и българската държавност, изработени от банката. За спомен децата си направиха и селфи с банкерите.

"За нас е удоволствие за  банкерския празник да ни гостуват ученици. Със сигурност сред тях са и бъдещите мениджъри и изпълнителни директори на банки. Но каквото и да решат да правят, за тях е важно да са по-информирани по темата финанси, да знаят как да боравят с парите и как работят банките. И с тази инициатива се надяваме, че сме допринесли за развитието на умението им да управляват финансите си", коментира Сашо Чакалски, председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка.

Образователната инициатива е  продължение на съвместната кампания на Общинска банка и Столичната община за финансова грамотност на ученици, проведена през миналата година. Тогава Дончо Барбалов - заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" на Столичната община, и Сашо Чакалски - председател на УС и изпълнителен директор на Общинска банка, изнесоха лекции в няколко столични училища, свързани с финансите. Те дискутираха различни въпроси, като тези: откъде идват парите, как се прави седмичен бюджет, как да планират разходите си и други.

Общинска банка е важен нишов играч и лидер в общинското кредитиране, подпомагайки развитието на общините. Само за 2017 г. общият обем на предоставеното финансиране за общините под формата на кредити и облигации нараства с 34 процента. То е в размер на 138 млн. лв., които формират пазарен дял на банката от 46.6 процента.  Печалбата й продължава да расте със стабилни темпове, а балансовото число надхвърля 1.5 млрд. лева. Тази година Moody`s отново потвърди стабилния рейтинг на Общинска банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във