Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ОБЩИНСКА БАНКА НЕ ДАДЕ ДИВИДЕНТ НА СОС

Присмехулният етикет смърфчета, който преди седмица кметът Бойко Борисов лепна на членовете на Столичния общински съвет, явно дълго време ще ги съпътства. Защото в решенията си спрямо Общинска банка те се люшкат от едната крайност в другата. Точно преди седмица - на 8 юни, СОС взе решение да гласува за увеличението на капитала на банката от 25 млн. на 40 млн. лв., но без да участва в него. По този начин делът на СОС в кредитната институция щеше да намалее от 67 на 41.9 процента. Кметът Борисов веднага заяви, че това ще бъде скрита приватизация на банката, и поиска решението да бъде блокирано. Резултатът бе, че на следващия ден - 9 юни, общото събрание спря работата си именно на точката за увеличение на капитала и отложи гласуването й за заседанието на 16 юни. Ден преди него обаче СОС взе напълно противоположното решение на това отпреди седмица. Тогава общинарите гласуваха да не подкрепят увеличението на капитала на банката.
Веднага ще уточним, че дори СОС да бе гласувал за вдигането на капитала, без да участва в него, той нямаше да загуби контрол върху нея. Причината е, че според действащия в момента устав всички важни решения на общото събрание, засягащи управлението и развитието на кредитната институция, могат да се вземат с мнозинство от 75% от акциите плюс един глас. А СОС заедно с общинските фирми и другите общини в България притежава 74% от капитала. Останалите 26% са на единадесет дружества, контролирани от бизнесмена Христо Ковачки. Дори капиталът да бе вдигнат с планираните 15 млн. лв. и компаниите на Ковачки да бяха внесли цялата тази сума, те нямаше да придобият повече от 53% от банката. И пак нямаше да могат да я контролират еднолично, или казано по друг начин да осъществят скритата й приватизация, каквато се привидя на кмета Бойко Борисов.
Но има още един факт и той е, че ако СОС държи Общинска банка да се развива, да запази пазарните си позиции и да бъде привлекателна за чуждестранни инвеститори, капиталът й трябва да бъде увеличаван. Защото сериозният купувач, който иска да развива банкова дейност у нас, вече плаща не само за лиценз, но и за пазарен дял. А без повишаване на капитала той не може да бъде запазен, камо ли да се разраства. Точно с този факт общинските съветници не са наясно, защото иначе нямаше да се противопоставят - по време на второто заседание на общото събрание, на предложението печалбата на Общинска банка за 2005 г. в размер на 3.6 млн. лв. да не бъде разпределяна като дивидент. Представителите на частните компании пък са гласували срещу раздаването на дивидент и в крайна сметка печалбата от 3.5 млн. лв., независимо от желанието на СОС, остава като част от собствения капитал на кредитната институция. Той обаче е недостатъчен, за да може банката да бъде конкурентна на пазара. В крайна сметка време е общинарите да спрат да мислят за собствените си джобове и за тяснополитическите си интереси и при гласуването на бюджета на София за 2007 г. да предвидят поне 10 млн. лв., с които да участват в увеличението на капитала на Общинска банка. Иначе не само че няма да успеят да я продадат изгодно, но и има опасност да я загубят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във