Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общините ще могат допълнително да облагат доходите ни

Общините вече ще могат да облагат доходите на физическите лица с данък до 2 процента. Това се предлага в законопроект на Министерството на финансите, публикуван за обществено обсъждане. 

Ставката ще се определя от общинските съвети до 31 декември предходната година. Ако решение няма, ставката ще е нула.  Данъкът ще се събира чрез Националната агенция за приходите, за да не се натоварват гражданите и общините, а оттам ще се пренасочва към местните бюджети. "Разширяването на приходната база на общините ще създаде възможност за повишаване на ефективността, по-пълно съобразяване с местните потребности и предоставяне на повече и по-качествени услуги на населението", се казва в мотивите на законопроекта.

С друго изменение финансовото министерство предлага прагът за плащанията, разрешени в брой, да бъде намален от 15 хил. лв., колкото е сега, на 5000 лв. Така според вносителите ще е по-ефективна борбата със сивата икономика, а и европейската практика е плащанията в брой да се ограничават в рамките на 2000 - 3000 евро. Ограничението ще се прилага и когато плащането е в по-малък размер, но е част от договор на стойност над 5000 лв., както и при разплащания в чуждестранна валута, ако равностойността в левове е над прага.

С промените се задължават гражданите да плащат и авансов данък върху доходите при еднократно получаване на средства от т.нар. "други източници". Обикновено това са пари, спечелени от награди. Досега те се декларираха веднъж годишно в рамките на данъчната кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във