Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общините се въздържат от увеличение на местни налози

Общините остават притиснати от ковид пандемията и трябва да лавират в своите бюджети, за да покрият необходимите разходи, но и да подкрепят хората и бизнеса. В някои от тях местната власт е принудена да вдига някои такси, други обаче засега се въздържат от това. Всички те са зависими обаче от приемането и на бюджте 2022 на държавата.

През следващата година

община Монтана

няма да повишава размера на такса смет, съобщиха от общината, като цитират  кмета Златко Живков. Още преди края на тази година почти всички държавни институции са разплатили своите задължения към местния бюджет за такса смет. Това се случва рядко и не всяка година, отбелязва Живков. Задълженията си са платили и по-голямата част от гражданите.
Понеже бюджета на държавата за 2022 година ще бъде приет вероятно през януари, то в първия месец от годината общините ще разполагат с 1/12 от бюджета си за 2021-а. Това ще наложи прилагане на строга финансова дисциплина в общините, казва кметът на Монтана.

Няма да има увеличение на таксата за битови отпадъци в

община Търговище.

Това стана ясно при представянето на  план сметката за чистота за 2022 г. от кмета д-р Дарин Димитров и заместник-кметът Валентин Велчев. За догодина тя възлиза на малко над 7.5 млн. лева. Разходите по нея обаче се очаква да са с близо половин милион лева повече от приходите от таксата за битови отпадъци, която финансира план сметката. 

„Недостигът ще бъде покрит от други местни приходи от бюджета на Общината. Категорично казвам, че няма да позволим това да доведе до повишаване на таксите, влошаване на хигиената или на честотата на сметоизвозването“, подчертава кметът д-р Димитров.

Увеличените разходи се дължат основно на таксата за отчисления, които общината прави към Регионалната инспекция по околната среда и водите. Заместник-кметът Валентин Велчев отбелязва, че за 2022 г. повишението е с 428 хил. лева. Увеличение ще има и в таксата за обезвреждане на отпадъците на депото в Шумен, което към момента ползва община Търговище. Отчетени са и по-високите цени на горивата, уточняват от общината.

Кметът д-р Димитров съобщи, че продължава работата по изграждането на новата клетка на депото край село Пайдушко. Работи се и по изграждането на пречиствателната станция. Финансирането е с 2.5 млн. лв. от отчисления, които са върнати на общината по искане на кмета. Очакванията са в края на 2022 г. общината да извозва битовите си отпадъци на депото в Пайдушко.

Такса битови отпадъци в

община Хасково

няма да бъде повишавана - нито за фирмите, нито за гражданите, обяви кметът Станислав Дечев при представянето на план сметката за 2022 година. Градоначалникът е подчертал, че ни чака тежка година заради ковид пандемията, икономическата криза и драстичното повишаване на цената на ел.енергията, което вече се отразява на бюджета на община Хасково и на всички граждани и фирми.

Въпреки сложната ситуация, екипът на община Хасково е изготвил план сметката за такса битови отпадъци така, че всички ставки да останат без промяна. Планираните приходи са 12 978 000 лева. През тази година община Хасково успя да завърши и пусне в експлоатация втората клетка на депото в Гарваново. През 2022-а предстои обявяването на процедура за рекултивация на първа клетка.

 

Сметосъбирането ще е с дистанционно отчитане в община Видин
Община Видин въвежда система за сметосъбиране с дистанционно отчитане. Ще се закупят и нови контейнери за отпадъци, съобщават от кметството. Решението е взето от Общинския съвет. Обявена е обществена поръчка без осигурено финансиране. Тя включва доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и поддръжка за срок от 36 месеца на Система за мониторинг и управление на процеси по сметосъбиране и за извършване на аналитични услуги.
На практика Системата за управление на процеси по сметосъбиране ще позволи конфигуриране и извършване на аналитични услуги с данните. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 1.8 млн. лв. без ДДС. Община Видин ще използва собствени финансови средства за проекта, уточняват от общината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във