Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общините пак висят с 200 млн. лв.

Задълженията на общините остават на нивото от 2016-а г. и размерът им е около 200 млн. лева. Това обяви  Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

"Съществени промени там няма, т.е. ние отново ще имаме затруднения не само в разплащанията си към вечните си доставчици на услуги - за електроенергия, вода и т.н., но продължаваме да имаме притеснения и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че разбираме, че има известно минимално увеличение и на средствата за зимно поддържане", каза тя.

Сдружението настоява за принципно разпределяне на допълнителните пари за общини, които гласува правителството. "Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, централно събрана, не е оставен по места, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят", заяви Чавдарова.

По данни на Сметната палата от началото на тази година броят на общините с високи дългове ще расте. Изследване от януари 2017-а показва, че 56 от всички 265 общини имат плащания по общинския дълг, който надхвърля 30% от собствените им приходи за периода 2015-2017 година.

Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови, и търсят свои начини да оцеляват. На фона на този финансов недоимък методиката  за определяне на такса смет, чието обсъждане започна от септември, изглежда като нова опасност. Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) ще направи анкетно проучване във всички общини за определяне на такса "битови отпадъци", каза още Чавдарова на 17 октомври в черноморския комплекс "Албена", където се проведе Дванадесетата годишна среща на местните власти.

По думите на Чавдарова, все не се намира най-справедливият начин за плащане на таксата и като че ли сега при обсъждане на законовите промени се изпада в другата крайност - по-голямата тежест да се препрати към  гражданите.

Има опасност "болестта" да се прехвърли от бизнеса върху  гражданите, предупреди и Иво Димов, член на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Димитровград. В диалога сега се чува по-силно гласът на бизнеса, а трябва да е ясна и позицията на общините, които отстояват интересите на гражданите, каза Донка Михайлова - заместник-председател на управителния съвет на сдружението и кмет на Троян. Тя добави, че и сега гражданите поемат от тежестта на бизнеса в плащането на такса "битови отпадъци", тъй като направените разходи в крайна сметка се калкулират в стоки и услуги.

Гинка Чавдарова допълни, че анкетното проучване трябва да даде представа за ситуацията и в малките села, и в големите градове, в отдалечените селища, така че определянето на таксата да не се превърне в нов мотив за миграция на гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във