Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общините ни "цакали" с незаконни такси

S 250 ea5b61bb 377d 40a1 b240 8982479caa69

Върховната административна прокуратура (ВАП) констатира нередности при определянето на общинските такси, налагани на гражданите и на бизнеса. Юристите от съдебното ведомство са открили несъответствия със законите при определянето на местни такси в 147 общински наредби.

Специфични особености при определянето на общинските такси налагали хората да плащат диференцирани такси при идентични сделки с общински имоти, но на различна стойност.

"В някои от случаите дължимостта произтича по силата на чл.111 от Закона за местните данъци и такси, но ВАП намира, че следва да се спазват основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата", мотивират се прокурорите.

Проверката показала още че общините въвеждали задължения за заплащане на такса, без да оказват реално насрещна услуга.

В разрез със Закона за автомобилните превози местните власти налагали на транспортните фирми такси за ползване на автогари и за информационно им обслужване, като размерът им се определял в зависимост от цените на билетите и от дължината на маршрутите им. 

Освен че натоварвали гражданите и бизнеса с необоснована финансова тежест, общините не спазвали и основните принципи "за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата", разясниха представители на прокуратурата.

Случаите, за които става дума, са в Добрич, в Каварна, в Шумен, в Смолян, в Габрово, в Дупница, Кюстендил и още няколко града.

В контекста на проверката е проведена работна среща между областните управители, ръководена от вицепремиера Томислав Дончев. Националното сдружение на общините пък очерта девет направления, в които най-масово се допуска въвеждането на незаконосъобразни местни регламенти. Сред тях са и констатираните от прокуратурата области - управление на общинската собственост, въвеждане на необосновани по вид и размер местни такси, утежнени санкции или допълнителни ограничения за достъп до местни услуги.

Сдружението е формулирало няколко мерки, които биха привели таксите на общините в съответствие със законоустановените правила.

На първо място според областните управители се налага намесата на администрацията на Министерския съвет, която да им предостави целеви методически указания за засилване на контрола. Важен акцент в насоките би трябвало да са актовете, по които има прокурорски протести, посочват от сдружението. Друг момент е проследяването на изпълнението на съдебните решения по отменените регламенти на местната власт. Въвежда се и ново задължение за областните управители - да подават всеки месец информация в Министерския съвет за оспорените общински актове.

За да се поддържат актуални таксите, налагани от общините, сдружението ще информира редовно кметовете за промените в нормативната уредба и за свързаните с това изменения в местните наредби.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във