Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общините искат собствен подоходен местен данък

От десет години водим разговор с централната власт за това, че общините имат нужда от стабилна и прогнозируема собствена приходна база. Искаме да имаме фискална връзка с бизнеса и с местното икономическо развитие. И да ни се предостави възможност да имаме собствен подоходен местен данък за сметка на намаляване на националния, а не като добавка от 2% върху него, каза пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Тя уточни, че към момента общините в България формират приходите си от имуществени данъци плюс четири други данъци, които обаче нямат никакво фискално значение – патентния, данъка върху такситата, туристическия и този от наследствата. От тези четири данъци общините получават едва 4%. Коментарът на Силвия Георгиева е по повод възобновяване на идеята за дискусия дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да финансират по-добре дейността си.

Българските общини са единствените в Европейския съюз, които разчитат на имуществени местни данъци, припомни Георгиева: „Навсякъде в Европа има съчетание между имуществени и подоходни данъци, а в някои от страните и на такива върху потреблението, където общините получават и част от ДДС“.

Силвия Георгиева подчерта, че е добре дошъл всеки дебат по темата за подобряване на собствената приходна база, за да могат общините да имат много по-силни и устойчиви местни бюджети за финансиране на потребностите на гражданите и на бизнеса по места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във