Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Общините искат още 50 млн. лв. за заплати

Националното сдружение на общините настоява през 2017-а местната власт да получи допълнително 50 млн. лв. от хазната, за да бъдат увеличени възнагражденията на общинската администрация.

„Заплатите на добре обучените експерти с висше образование и добра езикова подготовка в момента са изравнени със заплатите на неквалифицирания персонал и хората бягат“, обясни заместник изпълнителният директор на сдружението Емил Савов, допълвайки, че има диспропорция между общинските и държавните служители.

Една година се работеше по нова стратегия за децентрализация и след редица компромиси през август тя бе приета от правителството, както и тригодишна програма до 2019-а. "Ако е необходимо с две думи да оценя тези документи - изтъкна Савов -  трябва да сложа кръст на думата "децентрализация" в България през следващите поне три години. От тази гледна точка не очакваме никаква по-съществена промяна на средата от 2017-а. Казвам го с много голямо съжаление, тъй като много хора и експерти, независими и от централната, и от местната власт, хвърлихме доста усилия за тези документи.“

За разлика от други години, сдружението вече е изпратило на финансовия министър приоритетите си за следващата година. Според заместник изпълнителния му директор ръстът на трансферите за общините от бюджета трябва да е не по-малък от ръста за целия публичен сектор, с което да се гарантира, че те не са оставени на опашката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във