Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общини искат 2% от подоходния данък да мине към бюджетите им

Снимка: Национално сдружение на общините в Република България

Ползите от това два процента от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на общините дискутираха кметове, общински съветници и икономисти на годишната среща на Националното сдружение на общините в България в Албена.

При реализиране на подобна реформа, според която да бъде постигната финансовата децентрализация, около 850 милиона лева на годишна база биха били преразпределени към местните власти, сочат проучванията на Института за пазарна икономика. 

"Peaлизaциятa нa тaĸaвa peфopмa щe бъдe cтимyл зa ĸмeтoвeтe дa пpивличaт инвecтитopи, дa oтĸpивaт paбoтни мecтa и дa ce пoвишaвaт зaплaтитe", ĸaзa експертът от Института по пазарна икономика Петър Ганев.

Toй цитиpa мoтивитe нa ĸpитицитe нa тaзи идeя, cпopeд ĸoитo пpoмянaтa щe oблaгoдeтeлcтвa гoлeмитe oбщини, a мaлĸитe, ĸъдeтo нямa мнoгo paбoтeщи и зaплaтитe ca пo-ниcĸи, щe ca в гyбeщa пoзиция. Ho cпopeд иĸoнoмиcтa тoзи pиcĸ би мoгъл дa бъдe избeгнaт, aĸo бъдaт пpиeти изpaвнитeлни мexaнизми.

"Зa дa ce избeгнaт paзличиятa, би мoглo дa ce миcли в пocoĸa пo-cилнитe oбщини дa пoлyчaвaт пo-мaлĸи дъpжaвни cyбcидии, ĸaтo cpeдcтвaтa ce пpeнacoчвaт ĸъм пo-бeднитe", ĸaзa Гaнeв. Πo дyмитe мy тaĸaвa cтъпĸa би зaдoвoлилa вcичĸи. 

Липсата на финансова автономност на общините е начинът централната власт да ги държи в подчинена позиция, коментира кметът на община Плевен Георг Спартански.

Общините у нас искат държавата да им осигури допълнително финансиране за инфраструктурни проекти,

чиято реализация вече е започнала. Причината е в увеличените цени на строителните материали в последно време, като така предвидените първоначално средства за тези проекти вече са недостатъчно. Това се превръща в проблем за общините, тъй като те няма да могат да намерят необходимите им средства за завършване на тези започнати дейности. Това стана ясно от интервю на председателя на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Той обясни, че такава ситуация се наблюдава при много от общините, чиито бюджети не позволяват разликата в цените да бъде покрита с техни средства. Затова, според думите му, държавата трябва поне частично да подпомогне тези кметства, за да могат да бъдат завършени тези започнати вече проекти, независимо дали те са финансирани със собствени средства или по европейски програми.

В тази връзка Панов отбеляза и че в сдружението като цяло не са особено доволни от начина, по който бе актуализиран бюджета за настоящата година.

Според кметовете, при подготовката, обсъжданията и гласуването на промените не е било обърнато внимание на изпратените от тях становища, изчисления и анализи.

"Едно от нещата, които бяхме поискали, беше средства за общинската пътна мрежа, тъй като години наред не сме получавали пари за ремонта на тази инфраструктура", каза Панов. Той допълни и че не е било взето предвид наближаването на зимата и увеличаването на общинските разходи през студения сезон. Според думите му приходната част в техните бюджети е много малка и те вече са на ръба, а в същото време предстоят разходи за отопление, осветление и т.н. не само за административните сгради, но и за училища, детски градини, ясли и други сгради.

Панов отбеляза още, че общините у нас настояват за по-бързото приключване на подготовката и изпращането за одобрение в Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост. 

В същото време те имат и редица забележки към последния му вариант, по отношение на които вече са представили своите становища. Едно от тях се отнася до програмата за енергийна ефективност и по-конкретно към изискването 20% от необходимите инвестиции да се осигуряват от собствениците. Според кметовете, тя трябва да продължи да работи по старите правила, при които не се изисква съфинансиране от страна на гражданите. Освен това в нея трябва да бъдат включени не само жилищните блокове, но и къщите. 

Сдружението на общините настоява и за реформа в системата за събирането на местните данъци и такси, но изрично подчертава, че това трябва да се случи след сериозни обсъждания с кметствата и обръщане на внимание на техните предложения. Една от идеите е да се създадат служби, които да обслужват няколко общини едновременно, особено такива с малко и намаляваща население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във