Банкеръ Daily

Финансов дневник

Общинарите одобриха рекордния бюджет на София

Столичният общински съвет одобри рекордния бюджет на София. Финансовата рамка беше приета с 42 гласа на ГЕРБ, СДС, ДБГ и Политическа група 5.

Местната власт ще разполага 1.5 млрд. лева тази година. 

От БСП гласуваха против предложените средства и определиха бюджета като заченат в лъжа.

Спрямо миналата година бюджетът на столицата е по-голям със 105 млн. лева. От държавата се отпускат повече пари за образование, здравеопазване и социални дейности.

Собствените на Столична община ще нараснат с 30.4 млн. лв. През годината не се предвижда увеличаване на местните данъци и основните такси. 

"Основната причина за този ръст е по-добрата събираемост на местните данъци и такси. Освен това през последните две години се отчитат по-високи приходи от данък недвижими имоти, данък възмездно придобиване на недвижимо имущество и такса битови отпадъци. Значително се подобри и събираемостта на данъка върху МПС, след като регистрационната система на КАТ беше свързана с общинските масиви. Повечето лизингови компании за продажба на автомобили са регистрирани в София и приходите от данъка върху новозакупените превозни средства също влизат в бюджета на Столична община", обясни зам.-кметът Дончо Барбалов при представянето на проекта за бюджет на Столичната община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във