Банкеръ Daily

Финансов дневник

Образованието е на фокус за Пощенска банка 

Все по-често се говори за образованието като за най-ценния капитал и единствен начин да се развие успешно потенциалът на хората и икономиката. В Пощенска банка отдавна работят в подкрепа на образованието, като част от политиката си на корпоративна социална отговорност. И тази година темата беше сред най-важните за институцията, която инвестира в различни проекти с висока добавена стойност за обществото.

Финансовото образование влиза в час с експертите на Пощенска банка 

Експерти на Пощенска банка всяка година стават ментори на Postbank Next – клас от Националната търговско-банкова гимназия в София. В серия от срещи те предават на учениците ценен опит и практически насоки в областта на финансите, банкирането, иновациите и маркетинга. Младите хора научават много за кариерните възможности в банковия сектор и предимствата от работата в силен и мотивиран екип. 

Банката ежегодно се включва активно и в Европейската седмица на парите – инициатива за повишаване на финансовата грамотност. В рамките на кампанията служители на Пощенска банка провеждат открити уроци в училища в цялата страна, в които разказват интересни истории за парите, различните банкови продукти и най-често срещаните киберизмами. 

„Гордея се с труда на моите родители“ е друг ежегоден образователен проект на институцията, който се осъществява в партньорство с Глобалния договор на ООН. Той дава възможност на децата на служители на Пощенска банка да посетят централата и учебния клон, за да разберат повече за основите на финансите и различните професии. Инициативата им помага в бъдещото кариерно ориентиране и им показва, че трудът и образованието са водещи ценности. 

Пощенска банка и SoftUni: успехът идва в партньорството

Съвместният им стратегически проект продължава и през 2020 с амбицията да променя пазара и да подготвя студентите за професиите и изискванията на бъдещето. Пощенска банка им подава ръка, за да им предостави своето уникално международно know how и възможност да видят смелите си проекти реализирани. Те могат да получат и отличен кариерен старт в банката, което е част от дългосрочната ѝ стратегия да привлича, задържа и развива хора, които искат да се реализират пълноценно. 

Проектът е насочен и към служителите на Пощенска банка, които могат да надградят своите знания и компетенции в модерна образователна институция като СофтУни. За тях има разработени и специални обучения от СофтУни с фокус върху дигитализацията . 

Един изключително вдъхновяващ пример от сътрудничеството между двете институзии е надпреварата BRAIN GAMES, която се проведе във Facebook страницата на банката в две направления – програмиране и дизайн. Победителите в състезанията, които са общо 10, вече се обучават в курс по свой избор в СофтУни със стипендии, осигурени от Пощенска банка. Банката, като ключов партньор на СофтУни, участва с парични награди и задания в събитията на академията. Компанията награди приложение за доброволци в младежката софтуерна надпревара СофтУниада 2019. Екип от трима специалисти беше отличен от банката и в единственото по рода си състезание SoftUni Fest, организирано от Софтуерния университет. 

 

Учене чрез правене 

Един от най-добрите начини за придобиване на знания и умения е стажът. Затова в пощенска банка има целогодишна стажантска програма за студенти и млади професионалисти, които могат да получат практически знания и опит в една от най-големите и модерни банки на пазара, носител на много престижни европейски и български награди. Стажът е платен, провежда се с гъвкаво работно време  ̶ 4 или 8 часа, съобразено с ангажиментите на студентите, а продължителността му е от 1 до 3 месеца. Желаещите могат да работят в Централното управление в София или във финансовите центрове на Пощенска банка в страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Свищов, Благоевград, Стара Загора, Шумен и Габрово. Сред големите предимства на програмата е, че тя започва с интензивно обучение за структурата, продуктите и услугите на банката, както и за подхода към потребителите и качеството на обслужване. След това всеки стажант има ментор, експерт от банката, който го въвежда в спецификите на конкретните позиции и го подкрепя активно в целия процес на придобиване на опит. Успешно приключилите стажантската програма получават сертификат за преминат стаж и могат да бъдат поканени да продължат професионалната си реализация в Пощенска банка. Повече за стажантската ни програма можете да научите тук https://www.postbank.bg/bg-BG/AboutUs/09Careers/InternshipProgram/. Всички желаещи да се включат в нея могат да подадат своите документи на имейл адрес: [email protected]

Facebook logo
Бъдете с нас и във