Банкеръ Daily

Финансов дневник

Оборотът в търговията на дребно у нас се свива с над 17% през юли

През юли 2020 г. оборотът в търговията на дребно в България се е свил със 17,5% спрямо същия месец на предходната година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. На месечна база обаче има минимално нарастване от 0,1%.

Спрямо миналата година намалението в оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е с 22,8%, при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е с 21,1%, а общо при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали спадът е 11,8%.

Най-голямо е намалението в оборотите при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 23,1%, следвано от търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки – спад от 22,6% и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, където понижението е с 21%.

Оказва се, че увеличение на годишна база има само при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 22,2%.

Според данните на НСИ през юли 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.2%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.7%. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.5%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-съществено увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.6%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - по 4.2%.

Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 3.4%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във