Банкеръ Daily

Финансов дневник

Облекчават гръцкия дълг на 24 май

Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че се надява Гърция и нейните кредитори да очертаят споразумение за облекчаване на гръцкия дълг на срещата на финансовите министри от еврозоната, планирана за 24 май.

Следващия вторник Еврогрупата ще дискутира прогреса на Атина относно прилагането на програмата за стриктни мерки за икономии, която е част от третия спасителен план на международните кредитори в размер до 86 млрд. евро, договорен през лятото на 2015 година. Атина се нуждае спешно от предоставяне на транш по третата спасителна програма, за да може да покрие предстоящи през юли дългови плащания за над 3,5 млрд. евро.

Според агенция Ройтерс на предстоящата среща на 24 май финансовите министри от еврозоната вероятно ще стигнат и до споразумение за облекчаване на дълговата тежест на Гърция, което да позволи на страната да обслужва външните си задължения.

Междувременно висш представител на МВФ отново обвърза официалната финансова подкрепа на фонда за третия спасителен план с облекчаването на гръцкия дълг.

"За да участва МВФ в новата спасителна програма с реално финансиране, ще бъде необходимо както провеждането на надеждни политики от страна на гръцките власти, така и значително облекчаване на дълга", заяви в четвъртък говорителят на МВФ Джери Райс пред репортери.

Тези мерки трябва да включват по-дълбок основен ремонт на пенсионната система, което обаче се отхвърля на този етап от властите в Атина, както и конкретен ангажимент за преструктуриране на дълга, на което обаче последователно се противопоставя Германия.

Според Джери Райс МВФ ще представи официално своите финансови предложения едва след като европейската трета спасителна програма включи необходимите политики и облекчаване на гръцкия дълг, което може да направи настоящата програма по-правдоподобна и имаща смисъл.

В противен случай МВФ повече няма да участва в спасителния план за Гърция, с изключение може би само като технически съветник, предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във