Банкеръ Daily

Финансов дневник

Облекчава се режимът на подаване на данъчни декларации за имоти

Промените са внесени от народния представител Костадин Костадинов и група народни представители.

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, които са внесени от народния представител Костадин Костадинов и група народни представители.

Целта е облекчаване на режима на подаване на данъчни декларации за имоти, върху които има учредено право на ползване и срокът на ползване е изтекъл или има направен отказ за ползване.

С проекта се предлага освобождаване на данъчноосигурените лица от последващо подаване на декларация за имота, тъй като информация за необходимия данък е налична в общината по местонахождение на имота.

Народните представители решиха между първо и второ четене да се запознаят с предложенията на Националното сдружение на общините в Република България, за да видят кои могат да бъдат одобрени.  

Предлага се и в закона да влезе текст за облагане на моторните превозни средства. Когато то е собственост на повече от едно лице и собствениците са с постоянни адреси в различни общини, данъкът за него се внася в приход в общината, в която е регистрирано превозното средство, гласуваха още депутатите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във