Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Облагането на лихвите не е противоконституционно

Облагането на авансово платените лихви по банкови депозити на гражданите не противоречи на конституцията. Това отсече Конституционния съд, след като повече от десет месеца обсъжда становищата на заинтересованите по случая страни.


Делото бе образувано през март 2013-а по искане на омбудсмана на Република България Константин Пенчев. Поводът бе чл.11 от Закона за облагане на доходите за физически лица, който постановява при авансово изплатени лихви по депозити на граждани, 10-процентния данък върху тях да се удържа не на датата на плащането им, а на датата на падежа на депозитите.


Записаната по този начин формулировка в закона позволи на държавата да облага доходите от лихви по влогове, които гражданите бяха получили авансово през 2012-а, т.е. преди влизането на въпросния данък в сила. По тази причина омбудсманът реши, че става дума за облагане със задна дата, което е недопустимо по силата на конституцията. И поиска клаузата в закона да бъде отменена от Конституционния съд. Мотивите на Пенчев изглеждаха напълно логични на фона на текстовете в данъчния нормативен документ и предвид предишната практика на съда.


Оказа се обаче, че в джунглата от юридически казуси, формулировки, практики и разбирания нещата често не са такива, каквито изглеждат. От решението на съда става ясно, че оценявайки дали един данък се събира със задна дата, или не, от значение е нетолкова кога е платен доходът, който се облага, колкото кога е възникнала данъчната основа, върху която се плаща данъкът. В случая Конституционният съд приема за дата на възникване на данъчната основа по лихвите датата на падежа на депозита. Затова ако този падеж е през 2013-а, доходът от него - разбирай лихвата, се облага, нищо че е изплатена авансово през 2012-а. Всичко това звучи крайно безсмислено, но правото не е точна наука и често има своя неразбираема за голямата част от обществото логика.


Най-върховният орган, според законите на всяка демократична държава, е Конституционният съд. Неговите решения са окончателни, задължителни и неподлежащи на обжалване. По този причина дори и да не ни харесват, не ни остава нищо друго, освен мълчаливо да ги приемем.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във