Банкеръ Daily

КФН може да остане без заместник-председател

Облаците над Илияна Христова се сгъстяват

Ден преди крайния срок, 26 март, новият шеф на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов предложи две кандидатури за заместници - Мария Филипова, кандидат за заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", и Илиана Христова, кандидат за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Професионалният път на Илияна Христова през последните 23 години протича в Национална агенция за приходите, където тя последователно заема различни ръководни постове. През 2013 г. поема ръководството на ТД - София. Но следващият избор - заместник-шеф на КФН, може и да я подмине, ако изнесеното в медиите тези дни се окаже истина. Става дума за шокиращи разкрития както за имущественото състояние на самата Илияна Христова, така и за определени нейни действия като шеф на НАП-София.

Под заглавието "Данъчна със смущаващи по стойност имоти се готви за заместник-шеф на КФН. Сред тях апартамент за 596 евро на квадратен метър", медии съобщават, че срещу Илияна Христова, все още шеф на НАП - София, тече сериозна проверка за натиск върху бизнеса, а решението по дело в Софийския административен съд показва, че под нейно управление незаконно е върнат на фирма ДДС в размер на 1 352 787 лв., при положение че не е имало извършено плащане по сделка между свързани дружества, установено с три ревизии. НАП-София възстановява фиктивно начисленото ДДС между две фирми на база "ноу-хау" за тазобедрени протези, оценено от експерти на едната фирма на 7 692 983, 96 лв., без да има нито доставка, нито реално плащане - то е отложено за повече от половин година след "сделката" на десетки вноски.

Всичко това става ясно от решение на Софийския административен съд №500 от 28 януари 2016 г., което също е видно на сайта му, но кой знае защо не се разследва от прокуратурата за нанесените особено големи щети на бюджета. Покрай делото изниква молба от управителката на ревизираната фирма, ясно записала: "50% е твърде висока миза", след като дружеството се опитва втори път да мине със същия номер. Организаторите на посочената схема, удовлетворени от постигнатото, подготвят осъществяването й още веднъж. "Елана 1" ЕООД подава друга справка-декларация по ЗДДС, с претенция за възстановяване на данък за месец юли 2014 г.  в размер на 1 661 151. 20 лв., и повторна ревизия установява нередността на възстановените от джоба на данъкоплатеца огромни пари. От делото разбираме, че лично шефката на НАП - София Илияна Христова, подписва платежното нареждане за възстановяване на 1 352 787 лв. ДДС.

Доказан факт е, че - също лично - Христова одобрява акта за прихващане и възстановяване на ДДС и ревизионния доклад, с който се одобрява връщането от джоба на данъкоплатеца към фирмата на парите, с които могат да бъдат спасени животите на 15 болни деца или да се вдигне чудесна детска градина. "Евмолпия Аврамова, служител в отдел "Ревизии" на  Дирекция  "Контрол",  е имала за задача да докладва на Директора на ТД на НАП - гр. София, проектите на ревизионните актове и ревизионни доклади към тях.

Същата обяснила, че не е компетентна по законосъобразността на проверките по чл.177 ЗДДС. Директорът на НАП-София не се притеснява от това, не вика друг служител, който да има съответните компетентности и въпреки дадените при селекцията в работната карта индикации за проблеми  дава своето съгласие и подписва платежните нареждания за неправомерно възстановяване на "Елана 1" ЕООД на ДДС в размер на 1 352 787 лв.", разказва в съда свидетелка по делото. От което разбираме, че в НАП-София са наясно през цялото време с онова, което съдът безспорно установява по случая: "Договорът, от който произтича източването на хазната с 1.4 млн., е между свързани лица.

Не може да се докаже дори посещение на данъчни във фирмата. Няма съставен протокол, което е задължително по чл.50 от ДОПК. Данъчните са приели за достатъчен аргумент за плащане фактура и приемо-предавателен протокол. Не е установено достоверна ли е оценката за 8 млн. на ноу-хауто. Няма насрещна проверка в свързаната фирма, през която се точи ДДС.

Няма плащане, няма внесен данък, който да се връща, няма реализация на продукт по сделката с източване. НАП-София е знаела, че няма да бъде внесен данък - отговорното лице в двете фирми е едно и също. НАП-София е знаела, че управителят е сменен само три месеца преди "сделката" и единият е баща на другия. Софийският административен съд заключава, че "негативното влияние върху фиска на извършените нарушения, които са особено тежки", е нанесло "съществена вреда на гражданите и НАП".

На този фон може би е интересно как ще прозвучи, че в първата си декларация пред Сметната палата месеци  след като е станала шеф на НАП-София през 2013 г., а нейният предшественик и близък  Бойко Атанасов е оглавил централата на НАП, понеже издигналият го Красимир Стефанов е станал депутат от ГЕРБ, редовата данъчна Илияна Христова (заплатите в НАП по онова време на това равнище са под 1000 лв. бруто, т.е. под 700 лв. чисто) обявява като самотна майка и държавен служител от кариерата:

Влог в КТБ 105 205 евро, или 205 764 лева.
Нов автомобил "Опел", закупен за 48 000 лева.
Апартамент в София от 242 кв. м, без да е обявила цена на придобиването през 2009 година.
Вила в Етпрополе с 1 дка двор, не е обявена цена на придобиване.
Вила в Трудовец - цяло имение с 3200 кв. м двор, не е обявена цена на придобиване.
7000 лв. налични средства в брой.
Заем 30 000 лева.

През 2016 г., при обявен доход от 2200 лв. месечно, тя обявява още една сензационна придобивка от 2015 г.: апартамент, при това закупен на интересна цена - 78 кв. м за 90 964 лв., или 596 евро на квадратен метър. Както вече знаем от експертите от "Артекс" и лично от собственичката Весела Мирянова - това е ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА НА АПАРТАМЕНТА. Тук изобщо не споменаваме останалите придобивки на нейното семейство - сина и баща й, в пенсионна възраст, които проследихме в Имотния регистър.

От в. "БАНКЕРЪ" потърсихме говорителя на НАП Росен Бъчваров с въпроса наясно ли е ръководството на НАП с тези факти. Пред нашата медия Росен Бъчваров посочи само че "Инспекторатът е проверявал имотното състояние на Илияна Христова и не е открил никакви нарушения. Колкото до въпроса относно решенията на Софийския административен съд, говорителят на НАП отговори лаконично, че не може да коментира тези информации.

Остава да видим дали парламентът ще си затвори очите за тези факти и ще избере Илияна Христова на поредния висок държавен пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във