Банкеръ Daily

Финансов дневник

Обират ни през застраховки за рент-а-кар в чужбина

S 250 48dac119 4f8c 4c46 9695 8c52e46f7fb1

Наши туристи в чужбина се оплакаха в редакцията кацията ни от нелоялни практики от онлайн платформи за отдаване на коли под наем в чужбина.

Въпреки сключени застраховки на возилата заради драскотини фирми за рент-а-кар взимат стотици евро, оплакаха се потърпевши.

Нашият читател използвал латвийски сайт, за да резервира кола под наем за своята почивка в Малта, като сключва и допълнителна застраховка за колата. При връщане на колата в офиса на фирмата служителите установяват, че има лека драскотина, оценена за 400 евро. Потребителят плаща сумата, която след това трябва да бъде възстановена от застрахователите до 1 месец. Срокът минава, но сумата не е получена. След съдействието на Европейския потребителски център в България и колегите им в Малта все пак сумата от 400 евро е възстановена на потребителя.

При друг случай пък нашенец сключва договор за наем от италианска рент-а-кар компания в средата на април. Платен е наем от 49 евро, като успоредно с това от кредитната карта е изтеглена и сумата от 100 евро като депозит. Три месеца по-късно депозитът не е възстановен и потребителят се обръща към потребителския център у нас. До момента, в който за случая не са уведомени италианските власти, че сумата не е отблокирана и потребителят си я е получил обратно по кредитната карта.

Често клиентите на коли под наем не четат внимателно условията на договора си и остават неприятно изненадани.

Имайте предвид, че договорът, който получавате на място, обикновено е на местния език, пазете копие от документа, съветват от Европейския потребителски център.

Оплакванията и жалбите, свързани с наем на коли зад граница, получени в ЕПЦ България, са малък брой, коментираха от центъра специално за banker.bg. Въпреки това е добре да се имат предвид няколко важни съвета при наемане на автомобил в чужбина. 

При наем всички допълнителни услуги или екстри като детска седалка, навигация, опция да има право и втори шофьор да използва колата или да се върне на друго място, а не там, откъдето е била взета, се заплащат допълнително. Специалните оферти като по-ранно резервиране или т.нар. уикенд оферти пък може да намалят цената.

Обикновено наемът на кола става по интернет, но правото за разваляне на договора в рамките на 14 дни, което важи при онлайн покупки на стоки, тук не се прилага, предупреждават от ЕПЦ.

От изключителна важност е и преди пътуване в чужбина да се информирате за местните правила за шофиране, ограничение в скоростта, движение по бус лентите  и т.н. Макар и рядко в ЕПЦ се получават оплаквания за наложени глоби от административни органи, за които шофьорите получават информация 2-3 месеца, след като те вече са върнали колите и са се прибрали в България. 

Преди да наемете колата, проверете и условията за минималната възраст на шофьора в съответната страна. Може да ви бъде начислена допълнителна такса, ако сте под 25 години. Разбира се, задължително е да имате и валидна шофьорска книжка, издадена от страна в ЕС.

Много важно е да се има предвид, че по правило когато се наема кола, трябва да притежавате кредитна карта. Тя служи за гаранция, тъй като от фирмата ви поверяват за ползване вещ, която струва много срещу значително по-малка сума (наем). 

Някои компании изискват да предоставите гаранционен депозит, който обикновено съответства на сумата за отговорност по застраховката. Този депозит служи за покриване на евентуални щети по наетата кола. 

В чужбина почти всички застраховки изискват т.нар. самоучастие (excess). В този случай ако се стигне до някакъв инцидент или щета и колата бъде одраскана или например фарът - счупен, то потребителят отговаря до определена сума (например до 100 евро).  Ако обаче откраднат колата и щетите са за 20 000 евро, то клиентът ще покрие 100 евро, а остатъкът ще бъде за сметка на застраховката. 

Важно е да обърнете внимание и да върнете автомобила със същото количество гориво, с което сте го получили. В противен случай може да ви бъдат начислени такси, и то не само за горивото, но и такса за зареждане.

Освен права клиентите имат и задължения – важно е да прочетат внимателно и предварително всички условия преди наемане, включително и дребния шрифт. Имайте предвид, че договорът, който ще получите на място при взимане на колата, обикновено е на местния език.

Пазете документа, както и от всички други касови бележки и документи и протоколи.

При получаване на колата се съставя приемо-предавателен протокол, където трябва да са отбелязани всички видими щети по колата. Нашият съвет е ако видите нещо надраскано или огънат калник, да проверите дали ги има и в протокола (или да поискате да ги включат изрично). Може да направите и снимки.

След като вече наемете колата и дори я вземете от рент-а-кар компанията, проверете какво трябва да знаете при евентуален пътен инцидент. Ако колата се повреди на пътя, следвайте инструкциите и не се опитвайте да я оправите сами или за ваша сметка, без да имате съгласието на компанията.

При връщане на колата – по възможност го направете в работно време, за да получите документ, че колата е прегледана и приета без забележки. 

Ако връщате автомобила извън работно време, го паркирайте само на указаните места. Може да направите и снимки като доказателство, че сте го върнали в добро състояние.

Европейският потребителски център България предоставя безплатна и конфиденциална информация и съвети при разрешаването на трансгранични потребителски спорове. ЕПЦ България е част от мрежата от ЕПЦ, която се състои от 30 центъра в ЕС, Исландия и Норвегия. ЕПЦ България се финансира от Европейската комисия и Комисия за защита на потребителите. И тази година Европейски потребителски център България организира лятна информационна кампания под надслов "Вашите права“. ЕПЦ разкрива еднодневни информационни щандове на възлови места в центъра или на крайбрежните алеи на по-големи и по-малки градове. Целта е да се обърне внимание на потребителите към техните права и да ги подкрепят, ако имат нужда да бъдат защитени, когато  пътуват, почиват или пазаруват в други страни от ЕС. Подготвили са много полезна информация и съвети за това какво трябва да направят, ако самолетът им закъснее, когато пътуват за сватбата на любимата братовчедка или за ваканция в чужбина, какви капани да избягват при наемане на кола зад граница, както и как да реагират, ако имат проблеми с покупките си от търговец в друга страна от ЕС, Исландия или Норвегия, казаха за banker.bg от ЕПЦ..

Facebook logo
Бъдете с нас и във