Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Обезглавиха Стандард енд Пуърс

След като рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс разтърси из основи Америка, намалявайки върховия й кредитен рейтинг от ААА на АА+, дойде ред на засегнатите да й го върнат.
Първо (на 17 август), се появиха информации от пожелали анонимност лица, че щатското министерство на правосъдието разследва дали Стандард енд Пуърс не е присъдила неправомерно максимален кредитен рейтинг на десетки ипотечни книжа в годините преди избухването на финансовата криза (в средата на 2007-а). Твърди се, че разследването е започнало доста преди Стандард енд Пуърс да преоцени американския държавен дълг, но и сега не е ясно дали то включва и другите две водещи рейтингови компании Муудис инвестърс сървис и Фич рейтингс. Собствени проверки за нарушения правели и експерти на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси.
В началото на седмицата (22 август) гръмна новината, че президентът на Стандард енд Пуърс Девън Шарма, който се превърна в публичния образ на агенцията, дръзнала да посегне на кредитната оценка на САЩ, е подал оставка и ще се оттегли в края на годината. Той ще бъде заменен с главния оперативен директор на Ситибанк Дъглас Пийтърсън.
Оставката
В хода на информационния поток беше пояснено, че промяната на върха в Стандард енд Пуърс се подготвяла от месеци и не била свързана нито с разследването на правосъдното ведомство, нито с понижения рейтинг на САЩ, нито с натиска за вталяване на собственика й Макгроу-Хил. Макар че една оставка по собствена воля, а не под натиска на събитията би изглеждала по друг начин.
Петдесет и пет годишният Шарма ще сдаде властта на 12 септември, но ще остане във фирмата до 31 декември, за да помогне при проверката на дейността му и за осъществяването на по-плавен преход.
Още ненавършил пет години работа в компанията, през август 2007-а Шарма става неин директор. Управлението му започва само месец след като Стандард енд Пуърс е стартирала понижението на оценките си за стотици гарантирани с ипотеки ценни книжа, смятани първоначално за сигурни. На практика назначението на Шарма съвпада с началото на един от най-противоречивите и бурни периоди в 151-годишната история на агенцията (погълната от Макгроу-Хил през 1966-а). Защото точно през лятото на 2007-а се разрази финансовата криза, за която повечето политици и икономисти обвиняват неадекватните оценки на рейтинговите агенции. Техните практики и модели станаха обект на щателно проучване и анкети в Конгреса, в Комисията за ценни книжа и фондови борси и в Министерството на правосъдието.
През април щатският Сенат публикува доклад, в който се твърди, че Стандард енд Пуърс и Муудис имат съществен принос за избухването на кризата заради завишените оценки, които са присъдили на ипотечните облигации по време на жилищния бум в САЩ. Според постоянната подкомисия по разследванията към Сената около 90% от ценните книжа, гарантирани с нискокачествени ипотеки и оценени с върхов инвестиционен рейтинг ААА през 2006-а и 2007-а, впоследствие са били преразгледани и понижени, получавайки високорисков статус (junk).
Разбиването
Успоредно с тези разкрития вървят и засилващите се атаки на инвеститори активисти за промени в Макгроу-Хил - компанията майка на Стандард енд Пуърс. По оценка на анализатори конгломератът ще бъде оценен с 40% повече, ако бъде разбит и продаден на части. През август се разбра, че хеджинговият фонд Jana Partners и пенсионният фонд на учителите от Онтарио притежават общо 5.2% дял от Макгроу-Хил, инвестиция, която би могла да ускори разбиването на конгломерата на части. По сметки на експерти от Голдмън Сакс компанията е подценена с 20% в спрямо с основните си конкуренти.
Финансисти твърдят, че Шарма започнал да обмисля бъдещето си още през ноември 2010-а, когато ръководството на Макгроу-Хил обявило, че двете бизнес поделения на Стандард енд Пуърс ще бъдат разделени. Едното от тях е агенцията за кредитни рейтинги, която проверява световните корпоративни дългови емисии. Другото е поделението, което отговаря за различните пазарни индекси като водещия щатски борсов индекс SP 500. Предвижданата реорганизация де факто намалявала отговорностите на Шарма и той започнал да опипва почвата да стане главен изпълнителен директор на мястото на Харълд Макгроу III. След като разбрал, че подобна опция е малко вероятна, Шарма изявил желание да напусне, а ръководството на Макгроу-Хил започнало да му търси заместник още през март.

Макгроу-Хил е основана от сър Джеймс Макгроу през 1888-а, когато той купува Американското списание за железопътни уреди.
В момента тя се занимава с всичко - от продажбата на учебници до оценката на правителствени облигации и подготвянето на обзори за пазара на леки коли. От 2006-а насам конгломератът е загубил една трета от пазарната си оценка, защото бюджетните икономии на щатските и регионални управи доведоха до спад на продажбите на учебници, а върховите рейтинги на книжата, гарантирани с ипотеки, се оказаха погрешни.
Анализатори очакват Jana Partners и канадският пенсионен фонд да засилят натиска за разцепване на компанията. Те са представили план за разделянето й на четири части: рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс, индекси Стандард енд Пуърс, информация и медии, образование.
Засега ръководството на Макгроу-Хил, което се е срещнало със свои акционери в Ню Йорк на 22 август, не откликва на тези призиви, твърди пожелал анонимност източник. Намеренията на компанията са да се раздели на две части, а поделението за образователни публикации да бъде продадено. Съобщение по темата щяло да има още през септември, като до края на идния месец се очаква и продажбата на няколко телевизионни станции. Което не означава, че Jana Partners и пенсионният фонд на учителите от Онтарио няма да продължат да настояват за по-решителни промени. Просто защото такава е стратегията на инвеститорите - активисти. Те купуват акции от компании с идеята да получат по-висока цена, като убедят мениджърите й да продадат някои дейности или да я разбият на части, или пък просто се включват в борда на директорите, за да прокарат промените.

Най-интересната част от плана на инвеститорите за Стандард енд Пуърс е предложението рейтинговата агенция да определи добре позната, независима фигура, която да отговаря за връзките с правителството, особено в светлината на понижената на 5 август кредитната оценка на САЩ.
Багажът на Пийтърсън
На фона на целия този коктейл от проблеми е повече от ясно, че 53-годишният Пийтърсън ще попадне направо в окото на бурята. При това след едва едноседмичен отдих от напускането на старата си работа. За Пийтърсън се говори, че е свикнал да се справя с кризисни ситуации, включително и да успокоява ядосани правителствени чиновници и да въвежда сложни нови наредби. И вероятно точно предизвикателствата са го привлекли да приеме предложения му пост в Стандард енд Пуърс.
Пийтърсън има дипломи по математика и история от колеж в Калифорния, а по-късно защитава магистратура по бизнес администрация в университета в Пенсилвания. Започва кариерата си като корпоративен банкер от Ситигруп в Аржентина, а по-късно става мениджър на бизнеса на банката последователно в Коста Рика и в Уругвай. Работил е и като главен банков одитор по време на промените на счетоводните наредби в САЩ, което му помага да създаде близки връзки с няколко от главните регулатори в страната.
Особено ценен ще е опитът на Пийтърсън от периода 2004-а - 2010-а, когато управлява дейността на Ситигруп в Япония. Тогава частната банка на американците нарушава японските закони за ценни книжа. Пийтърсън е призован да даде обяснения пред Горната камара на японския парламент и става първият чужденец, свидетелствал пред законодателен орган. И заедно с тогавашния главен изпълнителен директор на Ситигруп Чарлз Принс публично моли за извинение контролните органи на Япония.
В Стандард енд Пуърс Пийтърсън вероятно ще акцентира върху изграждането на нови отношения с щатските регулатори. Това ще е от жизнено значение за агенцията, която продължава да се сблъсква с безбройни критики от различни посоки заради решението си да понижи кредитния рейтинг на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във