Банкеръ Daily

Финансов дневник

Обезглавиха Националната банка на Украйна

Якив Смолий

Председателят на Централната банка на Украйна - Якив Смолий - подаде оставка с мотив, че е обект на "системен политически натиск", който не му позволява да си върши работата. Оттеглянето на Смолий е сериозен удар върху доверието в президента-реформатор Володимир Зеленски и може да застраши съдбата на договорения неотдавна с МВФ спасителен кредит за страната в размер на 5 млрд. щ. долара, който е особено необходим за борещата се с последствията от коронавируса украинска икономика.  

В пост в "Туитър" Смолий написа, че оставката му "трябва да е предупреждение срещу опитите за подкопаване на институционалната независимост на централната банка". Предшественичката му Валерия Гонтарева пък определи оттеглянето на Смолий като "катастрофа", защото Националната банка на Украйна (НБУ) "е последната крепост на реформите в страната".  

В съвместно изявление в "Туитър" след съобщението за оставката на Смолий посланиците на партньорите на Украйна от Г-7 в Киев предупредиха президента Зеленски, че "незачитането на тази критична институция ще е голям проблем и ще подкопае доверието в него и в подкрепата за реформите в страната".

Също в "Туитър" Тимъти Аш от "Блу Бей асет мениджмънт" посочи, че "НБУ е институцията, която се ползва с най-голямо доверие сред чуждестранните институционални инвеститори" и че оставката на председатея й е "ужасна новина за Украйна". Според Аш "бъдешето на програмата на МВФ е под въпрос" и "от жизнено важно значение ще е кой ще наследи Смолий". 

Зеленски дойде на власт през април 2019-а с обещание да пребори корупцията и да модернизира украинското стопанство. През март тази година обаче той освободи премиера и завършилия в САЩ министър на икономиката, както и главния прокурор-реформатор, с което събуди сериозни съмнания дали наистина иска да изчиста държавата.  

Националната банка на Украйна е една от най-авторитетните правителствени институции на страната, която се ползва с високо доверие сред западните донори на Киев заради успехите си в овладяването на инфлацията и в стабилизирането на икономиката след като Русия анексира Крим през 2014-а. Под нейното ръководство се проведе и  прочистването на зле функциониращата и корумпирана украинска банкова система, приключило със закриването на ред банки. Най-големият украински кредитор "Приват банк" пък беше национализиран след като регулаторите откриха огромна дупка в баланса му. Заради системното му значение той беше рекапитализиран с пари на данъкоплатците в размер на 7% от БВП на страната.

Предишните собственици на банката - могъщият олигарх и привърженик на президента Зеленски - Игор Коломойски - и няколко негови близки приятели, подеха кампания срещу национализацията и я атакуваха по съдебен ред като незаконна. 

През декември 2019-а НБУ обяви официално, че е под непрекъснат натиск и заплахи. А госпожа Гонтарева твърди, че тези атаки са започнали след президентските избори през миналата година и са се засилили след одобрението на кредитния транш от МВФ. Гонтарева добавя, че "Зеленски и екипът му много отдавна искат тази оставка (бел. ред. - на Смолий)". 

Украинският парламент прие законодателство, защитаващо прочистването на националната банкова система, което беше едно от условията на МВФ да отпусне спасителния кредит на страната. Коломойски обаче атакува закона в Конституционния съд на Украйна.  

"Бизнес общността вече е сериозно обезпокоена за независимостта на НБУ и за съдбата на програмата на МВФ", коментира Анди Хъндър - директор на Американската търговска камара в Украйна. Хъндър добавя, че банковият председател Смолий се е ползвал с високо уважение сред международните бизнесмени и инвеститори заради отличната си работа и опит и неочакваната му оставка "не би могла да дойде в по-неподходящ момент когато украинското стопанство е в спад".    

Аш пък посочва, че оттеглянето на Смолиий се случва непосредствено след като Киев емитира нова 12-годишна еврооблигационна емисия. И в тази връзка инвеститорите, потънали в купища от дългови книжа, са силно притеснени за бъдещето. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във