Банкеръ Daily

Moody's:

Обединеното кралство е изправено пред важни кредитни предизвикателства

Кредитният профил на Обединеното кралство отразява значителните икономически и институционални възможности на страната, насочени срещу предизвикателствата, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Докато кредитният профил на Обединеното кралство се подкрепя от много ниски рискове за държавното финансиране и много висок среден матуритетен дълг, Брексит повдигна въпроси около темповете на растеж, които могат да бъдат постигнати, след като процесът приключи, както и бъдещата институционална сила на страната, съобщи днес агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investors Service.

Обединеното кралство е изправено пред важни кредитни предизвикателства, най-вече тези, свързани с Брексит, каза Сара Карлсън, старши вицепрезидент на Moody's. „Дори и без Брексит, потенциалът за растеж би бил по-слаб, отколкото преди кризата. Брексит ще окаже допълнителен натиск върху потенциала за растеж, дори в благоприятни сценарии", подчерта Карлсън.

„Въпреки че не виждаме сценарий за развитие на Брексит, значителните икономически и институционални възможности на Обединеното кралство дават на страната шоков капацитет да преодолее тази значителна промяна в икономическите условия и съюзи", добави вицепрезидентът.

Суверенният рейтинг на Обединеното кралство ще бъде подложен на натиск, ако Moody's заключи, че икономическото въздействие от решението за напускане на Европейския съюз ще бъде по-тежко, отколкото се очаква понастоящем - например, ако Обединеното кралство напусне без сделка. При такава развръзка, значително ще отслабнат и публичните финанси, което също би оказало негативно влияние.

Обратно, съществено и трайно възстановяване на фискалната сила през следващите години, с доказателства, че икономическото въздействие на Брексит ще бъде по-малко тежко от очакваното понастоящем, би било положително за рейтинга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във