Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ОББ ПРОДАВА АКТИВИ ЗА 6 МЛН. Щ. ДОЛАРА

Съветът на директорите на Обединена българска банка е решил да продаде дружествата Млечен път АД и Милениум център АД, в които е мажоритарен собственик. В момента се събират оферти от кандидат-купувачи, с които впоследствие ще бъдат проведени преговори. Мениджърите на банката смятат, че продажбата на двете дружества ще й донесе около 6 млн. щ. долара.
Обединената банка притежава изцяло новозагорската фирма Млечен път, която произвежда млечни продукти. Годишните продажби на дружеството достигат 8 млн. лв., а активите му са оценени за около 3 млн. щ. долара. То е създадено през 1991 г. като смесено предприятие между банка Нова Загора (която през 1993 г. с още 21 кредитни институции създаде ОББ) и трудовопроизводителната кооперация Устрем. Банката е финансирала закупуването, монтажа и пускането в експлоатация на производствените линии на смесеното предприятие.
Производството започва през 1995 г., когато е регистрирано и акционерното дружество Млечен път. В него ОББ притежава 97% от капитала, а ТПК Устрем - 3 процента. Кооперацията обаче е ликвидирана и през 1999 г. банката изкупува нейния дял. Правни проблеми, свързани с дейността на фирмата, отлагат продажбата на Млечен път АД с близо година. През лятото на 2000 г. те са преодолени и в края на годината е открита продажбата му чрез преговори с потенциален купувач. До момента интерес към Млечен път са проявили трима инвеститори.
В Милениум център, учреден през 1999 г., ОББ притежава 75% от капитала, който е 6 млн. лева. Останалите 25% са собственост на Софийската голяма община. Дружеството има много интересна история. През 1993 г. фонд Развитие купува правото на строеж върху 7 декара терен зад НДК. Сделката е изцяло финансирана от ОББ, а идеята е върху терена да се изградят две дванайсететажни сгради, в които да се настанят централата на банката и офисите на модерен бизнесцентър. Поради влошената бизнесконюнктура в страната през следващите години обаче ОББ се отказва от проекта. Опитите на фонд Развитие да продаде правото на строеж върху терена на чуждестранен инвеститор се провалят, тъй като чужденците искат да купят и самия терен, който е собственост на Софийската голяма община. Фонд Развитие прехвърля на ОББ правото на строеж. Банката се споразумява с общината и през 1999 г. е учредено дружеството Милениум център. ОББ апортира в капитала му правото на строеж, а общината 7-те декара земя. Активите на фирмата са оценени на 4 млн. щ. долара и в момента ОББ преговаря с чуждестранен клиент за продажбата им. Ако сделката стане, кредитната институция ще получи от нея най-малко 3 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във