Банкеръ Daily

Финансов дневник

Обама призова за облекчаване на гръцкия дълг

Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че само мерките за икономии не могат да донесат просперитет на гръцкия народ и ще са нужни още облекчаване на дълга и други стратегии, предаде "Асошиейтед прес".

Обама изтъкна, че реформите, предприети от гръцкото правителство, не са били лесни, но са били необходими и ще направят икономиката на страната по-конкурентна в дългосрочен план.

"Гърция преминава в последните няколко години през много драматични и изпълнени с предизвикателства времена," заяви американският президент. "Радваме се да видим, че е осъществен напредък, макар да признаваме, че все още предстоят значителни предизвикателства, и възнамеряваме да стоим рамо до рамо с гръцкия народ през този процес," добави той. "Пред останалата Европа аз ще продължа да изтъквам нашето мнение, че само мерките за икономии не могат да донесат просперитет", заяви още Обама преди среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

По-рано днес на среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос американският президент изтъкна, че силна, благоденстваща и обединена Европа е добра не само за европейските народи, но и за САЩ и за целия свят. Обама похвали гръцкия народ за отношението му към мигрантите и подчерта, че трябва да бъде намерено решение не само на кризата с мигрантите, но и на конфликтите, които я предизвикват. Той изтъкна, че е важно "не само една страна да понася целия товар от тези предизвикателства".

Американският президент изтъкна и значението на НАТО и на трансатлантическите отношения за общата сигурност и просперитет. Той каза, че смята за особено важна приемствеността в отношенията на САЩ с НАТО при прехода на властта от демократите към републиканците. Новоизбраният президент Доналд Тръмп в кампанията си нееднократно изтъква, че европейските страни трябва да увеличат приноса си в отбраната на НАТО, като заплаши, че в противен случай САЩ може да намалят участието си в алианса.

Президентът на САЩ е в Атина в рамките на последното си пътуване в Европа преди приключването на неговия мандат в Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във