Банкеръ Daily

Финансов дневник

НЗОК разпределя парите за здраве

Днес надзорът на Националната здравноосигурителна ще обсъжда как да се разпределят парите за здраве през 2018 г. Бюджетът на Касата надхвърля 3,8 милиарда лева, а увеличението на средствата е с 400 милиона лева спрямо тази година, както поискаха от Лекарския съюз.

От Лекарския съюз настояха да се направи анализ на неразплатените към изпълнителите на медицинска помощ надлимитни суми за периода от 2015 г. до момента и да организира заплащането им. В понеделник организацията изпрати становище становище до управителя на фонда проф. Камен Плочев, подписано от д-р Венцислав Грозев. В него от съсловната организация заявяват, че до голяма степен заплахата за закриване на държавни и общински болници е провокирана от неизпълнението на ангажиментите на Здравната каса.

Лекарският съюз е категоричен, че заплащането на дължимите суми е нормативно дължимо и може да бъде организирано, За 2015 година сумата в размер на 51 187 хил. лв. Отделно, неразплатени остават още 18 770 711 лева в болничната медицинска помощ и 406 770 лева за медицински изделия. 

Над 36 млн. лв. повече средства в бюджета на Министерството на здравеопазването в сравнение с тази година. Това предвижда проектът за държавен бюджет за 2018 г., публикуван днес от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Общите разходи на МЗ през идната година ще бъдат в размер на 495,244 млн. лв., докато за тази година те бяха 458,847 млн. лв.

Ръст има в перото за капиталови разходи на ведомството, които от 15 млн. лв. през 2017 г. се увеличават на 20 млн. лв. за идната година.

С малко повече от 3 млн. лв. се увеличава и разходът на ведомството за персонал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във