Банкеръ Daily

Хедж фондът Element предупреждава:

Новият щам на коронавируса ще нанесе силен икономически удар

Инвеститорите и политиците не осъзнават колко силно ще бъде ударена европейската икономика от новия щам на коронавируса, предупреди един от най-големите макро хедж фондове в света - Element Capital Management LLC.

Пазарният стратег на фонда смята, че прогнозите за растеж на икономиката трябва да бъдат орязани заради разпространението на новия вариант на COVID-19, който създава огромни проблеми във Великобритания, а редица страни от Стария континент отново се насочват към режим на локдаун.

Това, което виждате днес във Великобритания и ще видите в по-голямата част от континентална Европа, не мисля, че политиците и инвеститорите наистина разбират какво всъщност се случва. Актуализират ли се икономическите прогнози за второто тримесечие, за да отразят много по-лоши резултатите по отношение на икономиката? В прогнозите има много малко индикации за влошаване", акцентира Колин Тейххолц, цитиран от "Файненшъл таймс".

Песимистичната перспектива на Тейххолц произтича от ниските нива на ваксинация в ЕС, като страни като Германия, Франция и Испания изостават от темповете на ваксинации в САЩ и Великобритания.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди в петък, че новият вариант може да е по-смъртоносен и по-заразен от по-ранната вълна на вируса.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард миналата седмица описа новите варианти на вируси от Обединеното кралство и Южна Африка като „не толкова положителни“ фактори, които „могат да изискват по-строги мерки“. Лагард все пак очаква годината да приключи с 3.9% икономически растеж, но от Element Capital смятат, че прогнозата й не е съвсем реалистична. 

"Тeзи предположения трябва да бъде намалени най-малко с една четвърт. Все пак говорим за още три месеца, през които хората ще си останат вкъщи, служителите ще са в отпуск, а много компании ще са неспособни да функционират", отбелязват от хедж фонда Element Capital Management.

Facebook logo
Бъдете с нас и във