Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нови искания към Борисов: 9% ДДС за плодове и зеленчуци и фитнес зали

20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор искат спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов. В открито писмо, изпратено и до министрите на финансите и на земеделието, те  настояват за обсъждане на диференцирана ставка на ДДС  и за българските плодове и зеленчуци. От 2000 година браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците, се посочва в писмото.

20-процентната ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните, твърдят земеделците, според които това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

Собствениците на фитнес зали поискаха безвъзмездна държавна помощ, както и диференцирано ДДС от 9%, за да се справят с икономическите последствия от коронавируса. 

"Искаме безвъзмездна държавна помощ в размер на средномесечния приход, деклариран пред 2018 г. Освен това настояваме за диференцирано ДДС от 9%, защото смятаме, че ние сме бранш, който играе важна рокля при възстановяването на нацията от епидемията. При нас се извършва профилактика на здравето и е много добре да се инвестира", заяви председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов.

Засега са внесени пет законопроекта за диференциране на ставката. НФСБ предлага да се намали ставката на ДДС и за туроператорските услуги от 20 на 9 процента. 9% ДДС за ресторантите и целия сектор "Туризъм" има в общ законопроект на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Воля" на Веселин Марешки внесе проектозакон за намаляване на ставката на  9% за книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание, както и за ползването на услуги във фитнес центровете и спортните зали.

ДПС предложи 9% налог за детски храни, фармацевтични продукти, включително памперси за деца до 3 години, а преди това и БСП предложи намаляване на данъка за храни и лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във