Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нови фондови играчи душат около "Банка Пиреос България"

Одобрени са някои от обвързващите оферти на кандидаткупувачи

Процедурата по продажбата на "Банка Пиреос България", която е собственост на гръцката "Пиреос Банк", навлезе в тъмния отрязък -  на надлъгванията. Това, което е известно в момента на пазара, е, че продавачът - гръцката "Банка Пиреос", е  одобрил обвързващите оферти, подадени от българската Пощенска банка и от "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ), която по информация на в. "БАНКЕРЪ"  смята да участва в тази сделка заедно с големия германски инвестиционен фонд "Шнайдер Брадърс". Финансисти, които следят процедурата, твърдят, че тези две оферти са одобрени и от Гръцкия фонд за финансова стабилност, който навремето оказа значителна капиталова подкрепа на "Банка Пиреос" и гарантира съществуването й като една от четирите банки в Гърция.

Вместо обаче да продължат процедурата по нейния естествен път и да вървят към приключване на сделката или като подпишат предварителен договор, или като дадат ексклузивитет на един от кандидатите, гръцките собственици на "Банка Пиреос България" продължават да разговарят с все нови и нови потенциални купувачи, които до момента не са участвали в процедурата. Това едва ли може да се нарече честен и принципен подход към Пощенска банка и към БАКБ. Но в бизнеса, особено във финансовия, понятия като честност имат доста широки и често изкривени рамки. Интересното е, че гръцките собственици на "Банка Пиреос" България" имат явно подчертан афинитет към инвестиционните фондове, които идват и си отиват от процедурата по продажбата, сякаш тя е крайпътен хан. Говори се, че първо интерес към нея е проявил американския инвестиционен фонд "Apollo Global Managment", който обаче бързо се е оттеглил. След това в процедурата се включиха група инвеститори, водени от глобалния фонд "АDM Capital". същият този фонд през 2012-а заедно с ЕБВР закупи 30% от акциите на "Приста Ойл Груп" - холандското дружество, което е мажоритарен собственик на "Приста Ойл Холдинг". През 2016-а обаче братята Пламен и Атанас Бобокови, които са основатели и мажоритарни собственици на групата "Приста Ойл", обявиха, че са изкупили обратно акциите от "ADM Capital" и от ЕБВР, а сделката била финансирана със заем за 50 млн. евро от "УниКредит Булбанк".

Интересът на групата инвеститори, водени от "АDM Capital", сред които е имало и турски капитали, обаче не е отишъл по далеч от фазата на предварителните оферти. След което и те са се оттеглили. На тяхно място обаче се е появил друг фонд - "Highgate". Говори се, че зад него всъщност са интересите на добре познатия у нас руски инвеститор Андрей Круглихин, чието име се замеси в сделки с недобра репутация свързани с "Нафтекс", "Петрол Холдинг" и ликвидацията на "Елраг фонд за земеделска земя". Силният коз на  Highgate  обаче е, че тя може да привлече за свой партньор един от големите американски инвестиционни фондове - Elliott Management Corporation, на милиардера Пол Слингър. Независимо колко са големи такива фондове обаче те имат репутацията не на стратегически инвеститори, а на такива, които преструктурират една институция и след това бързат да я продадат.

Залитането на "Банка Пиреос" по най-различни фондове подхранва слуховете, че всъщност в тази сделка гръцкият мениджмънт иска да осребри своя интерес. В крайна сметка кой ще е собственикът на "Банка Пиреос България" решава продавачът, но пък надзорните институции у нас е редно да преценят дали да дадат своето одобрение за избрания купувач от гледна точка на това, дали той ще гарантира стабилност на "Банка Пиреос България" в дългосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във