Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НОВИ ЕВРОГАРАНЦИОННИ СХЕМИ ЩЕ ПОЛЗВАТ МАЛКИТЕ ФИРМИ

Програмата за конкуренция и иновации на Европейския съюз (CIP) бе сред основните теми на редовната среща на Комитета за конкуренция и политика за развитие на Европейската асоциация на публичните банки. Тя се проведе на 26 септември в София и неин домакин бе Българска банка за развитие. Целта на програмата е да улесни достъпа до финансиране на малките и средните предприятия в ЕС. На практика тя е наследник на Многогодишната програма за предприятия и предприемачество, в която България се включи още като кандидат-член на Евросъюза. Новата програма CIP предоставя гаранции по кредитни линии, с които се финансират малки и средни фирми при намалени изисквания за обезпечение, както и средства за създаване на фондове за рисков капитал. Общият размер на финансовите средства по CIP е 3.3 милиарда евро.
Българска банка за развитие управлява по тази програма гаранционна линия от 21 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия при намалени изисквания за обезпечение до 85% от размера на предоставените заеми.
По време на срещата са дискутирани предизвикателствата пред финансовите схеми за малките и средните предприятия и възможностите за тяхното развитие. Участниците в нея изслушаха и доклада на подуправителя на БНБ Цветан Манчев за състоянието на банковата система у нас и ролята на Валутния борд за стабилността и динамичното развитие на българската икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във