Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НОВИ ДЕСЕТОЛЕВКИ МЕНТЕТА СЕ ПОЯВИХА НА ПАЗАРА

Централната банка информира официално всички фирми и граждани, че в Националния център за анализ на неистински банкноти и монети е регистриран нов тип фалшификат на купюр от 10 лева, емисия 1999 година. Тези банкноти ментета са започнали да се появяват често в ценните пратки с пари, които банките обработват. Качеството на изработката им е ниско. Фалшификаторите са имитирали някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите, като: холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка. Няма имитация на ултравиолетови изображения и микротекстове.
При пипане с пръсти лесно се установява, че хартията на подправените десетолевки се различава от оригиналната банкнотна хартия. Липсва релеф в печата на определените места. Когато фалшификатът се наклони под ъгъл, оптическите ефекти в холограмната лента не се появяват - числото 10 не пулсира. Наблюдава се лоша имитация на портрета във водния знак и на осигурителната нишка, когато банкнотата е поставена срещу светлина. Тези три начина могат да се използват от гражданите за проверка на десетолевките.
Търговците в магазините, служителите в хотелите, в обменните бюра и в други финансови институции могат да правят допълнителни проверки на десетолевките. Разпространяваните в момента фалшификати с такъв номинал нямат микротекст на определените за това места, което се установява, ако банкнотата се прегледа с лупа, увеличаваща изображението повече от шест пъти.
При проверка с ултравиолетова лампа (365нм) може да се види, че на фалшификатите липсват ултравиолетови защитни елементи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във