Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НОВИ 2.5 МЛН. ДОЛАРА ЗА ПЛОДОВИТЕ СОКОВЕ ФЛОРИНА

Базираната в Солун Черноморска банка за възстановяване и развитие (ЧБТР) е готова да финансира с 250 млн. щ. долара проекти в рамките на Пакта за стабилност, заяви изпълнителният й директор Даниела Бобева. Тя очаква активизирането на българските фирми, които съвместно със свои партньори от други държави на Балканите да предложат на банката рентабилни проекти.


ЧБТР е създадена от единадесет страни от Черноморския регион и Балканите, между които и България. А целта й е да отпуска кредити за развитието на износа и инфрастрктурата на страните от този район.


Заедно с Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка, и с инвестиционната гръцка банка ЕТЕВА ЧБТР е отпуснала общо 12 млн. щ. долара на българското предприятие за плодови сокове Флорина. Делът на Черноморската банка във финансирането е 2.5 млн. щ. долара. Флорина трябва да върне заема за пет години, а с получените пари ще закупи и монтира нови производствени линии.


Освен това Черноморската банка ще финансира два проекта в областта на газификацията и газоснабдяването. Първият е предложен от Софийската община и целта му е да се намали изразходването на синьо гориво в някои от общинските предприятия. Вторият е свързан с разработването на газовото находище край Галата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във