Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нова програма ще подкрепи иновативния бизнес в България, Латвия и Румъния

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и ЕС пуснаха нова финансова програма, която подкрепя инвестициите в научни изследвания и иновации на малки и средни предприятия (МСП) в България, Латвия и Румъния. Започналата във вторник програма „Хоризонт 2020“ предлага финансова и консултантска помощ на до 200 избрани малки и средни предприятия в трите държави.

Финансирането е насочено към тези три страни, тъй като те имат някои от най-ниските резултати в индекса на ЕС за иновации, който оценява иновационния капацитет. Подкрепата за иновации представлява стратегическа възможност за растеж за страните в преход да преминат към икономики, основани на знанието и нисковъглеродна икономика, посочват от ЕБВР.

Съгласно тази рамка, 20 милиона евро финансиране от ЕС се предоставят за усилията на ЕБВР за подпомагане на малките и средни предприятия в България, Латвия и Румъния. Съгласно дефиницията на ЕС, МСП са компании, които имат годишен оборот под 50 милиона евро и по-малко от 250 служители.

Сътрудничеството на ЕБВР с „Хоризонт 2020“ отразява ангажимента на банката за изграждане на конкурентоспособни, устойчиви и зелени икономики в регионите на действие. Към днешна дата банката е инвестирала около 3,9 млрд. евро в България, 697 млн. евро в Латвия и над 8,3 млрд. евро в Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във