Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нова лихва за просрочие спъва кредитирането

Понижението на лихвата за просрочие ще ограничи предлагането на потребителски кредити, каквито хората в момента теглят при покупка на домакински уреди или за покриване на сметки за ток и парно през зимата. За такава опасност алармира Българската асоциация за потребителско кредитиране по повод на предстоящото гласуване на промени в Закона за задълженията и договорите. Те предвиждат намаляване на "тавана" на наказателните лихви при просрочие, чийто размер в момента е основният лихвен процент (ОЛП) плюс 10 пункта.

Ако предложението бъде окончателно прието (на предстоящото второ четене), размерът на лихвата ще бъде ограничен до 8% плюс ОЛП за фирмите и до 4%, плюс основната лихва за физическите лица. Законопроектът бе внесен в Народното събрание в средата на миналата година от депутатите от Реформаторския блок Вили Лилков и Петър Славов. Промените минаха на първо четене в началото на октомври и бяха подкрепени от всички парламентарни групи.

"Предложението за промяна в Закона за задълженията и договорите буквално ще се превърне в преграда за множество клиенти, които са свикнали да ползват кредит на място в търговските обекти или да вземат кредити онлайн и у дома. Също така промяната ще доведе и до спад в общото потребителско търсене в ключови сегменти на българската икономика и ще се отрази негативно на приходите в бюджета", предупреждават от асоциацията.

"Необходимо е законопроектът да бъде прецизиран с оглед на ефекта, който ще има върху други нормативни актове, в това число и на Закона за потребителския кредит, и върху правоотношения, абсолютно различни от забавата за изпълнение на парични задължения“, коментира Цветан Петринин, изпълнителен директор на TBI Bank.

В защита на предлаганите промени се обяви омбудсманът Мая Манолова. Тя призова председателя на парламента Цецка Цачева, председателите и съпредседателите на всички парламентарни групи в 43-ото Народно събрание да подкрепят и приемат законопроекта. Повод за това били стотиците жалби, постъпили в институцията на омбудсмана. В тях хората се жалвали от непосилно високите лихви при просрочено задължение към банки или фирми за бързи кредити, които нарастват в пъти при дълъг съдебен спор.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във