Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Нова "коалиция" оварди десятъка

Нова мимолетна "коалиция" опази плоския данък от посегателството на левите в парламента върху него. Запазването на десятъка стана с гласовете на ДПС, което подкрепи управляващата коалиция ГЕРБ - Реформаторски блок в парламента, след като двете подкрепящи правителството формации АБВ и Патриотичен фронт гласуваха  "против". Те, както се и очакваше, одобриха предложенията на БСП и "Атака" за връщане на прогресивното подоходно облагане.

Без ДПС плоският данък щеше вече да е в историята и първата реформа нямаше да е в посока, която Реформаторският блок и ГЕРБ са заявили, отбеляза след гласуването Йордан Цонев от ДПС. Така за първи път ДПС на практика показа неистовото си желание да подкрепя правителството с цената на това да участва в механизмите на властта, а не да бъде обект на преследване заради минали грехове. Цонев пък повтори отново тезата на Местан за „ценностното мнозинство“.

Предложенията на БСП и "Атака" бяха внесени веднага след учредяването на 43-ото Народно събрание. Те бяха сред опорните точки, целящи да откроят опозиционния им характер и социално насочената им политика.

Проектът на "Атака" предвижда премахване на плоския данък и въвеждането на седем ставки за годишните доходи. Необлагаеми се предлага да бъдат доходите на най-бедните – до 4800 лева.

Както „БАНКЕРЪ“ вече писа, предложението на БСП е доходите до минималната работна заплата - 340 лв., да не се облагат, а 10% ставка да се запази за доходите от 340 до 1000 лв. за горницата над 340 лева. За доходите от 1000 до 2000 лв. облагането да е 66 лв. плюс 12 на сто за горницата над 1000 лв., което на практика означава по-нисък данък от 10% ставка в момента. За доходите от 2000 до 5000 лв. – 186 лв. плюс 15 на сто за горницата над 2000 лв., а за над 5000 лв. - 636 лв. плюс 20 на сто, според доходната скала на БСП.

Социалистите предлагат още месечната данъчна основа да се определя, като облагаемият доход се намалява с удържаните от работодателя задължителни социални и здравни осигуровки.

В миналия мандат, когато бяха на власт, социалистите не успяха да се разберат с партньорите си от ДПС за премахването на плоския данък, който беше въведен по времето на правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев.

Мартин Димитров от Реформаторския блок определи предложенията на БСП като популистки, тъй като през миналия мандат от БСП като управляващи са могли да въведат прогресивно данъчно облагане, но не са го направили, а сега като опозиция го предлагат настойчиво. По думите на Димитров приходите от плосък данък са преизпълнени. Това е единственият данък, приходите от който дори в криза растат.

"Дори в любимата ви Русия данъкът е плосък", обърна се Мартин Димитров към вносителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във