Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НОВА АСОЦИАЦИЯ ЩЕ СЕ БОРИ С КАРТОВИТЕ ИЗМАМИ

Нарочна банкова асоциация ще се занимава с проучване, анализ и изготвяне на предложения за предотвратяване на измамите с дебитни и кредитни карти. Тя бе учредена на 23 ноември 2005-а по инициатива на двадесет български банки. Новото юридическо лице с идеална цел се казва Българска асоциация за сигурност при картовите разплащания (БАСКР) и е правоприемник на създадения през 2001 г. Национален комитет срещу измамите с дебитни и кредитни карти, известен още под името Български Фрод Форум.
В новата асоциация, чиято регистрация предстои да излезе в Държавен вестник, членуват и международните картови организации Виза Интернешънъл и Американ Експрес. Учредителното й събрание прие устава и избра управителен съвет, в който влизат седем души, ръководещи отделите за картови разплащания в едни от най-големите банки у нас. Това са Славка Вълкова от Първа инвестиционна банка, Николай Недков от ОББ, Велислава Петрова от Централна кооперативна банка, Кохагир Паносян от Ейч Ви Би Банк Биохим, Валя Ганева от БУЛБАНК, Владимир Буюклиев от Пощенска банка и Росица Димитрова от Банка ДСК. Учредителите гласуваха председателят на управителния съвет на БАСКР да е Славка Вълкова, а неин заместник да е Николай Недков.
Основната задача на Асоциацията ще е да изготвя стратегии за предотвратяване на опитите за престъпления, чрез фалшифицирането на дебитни и кредитни карти, чрез нерегламентираното им ползване, чрез незаконното поставяне на проследяващи и записващи устройства на банкоматите и ПОС-терминалите или чрез пробив на ИНТЕРНЕТ-сайтове за плащане на стоки и услуги.
БАСКР ще информира редовно членовете си за констатираните схеми за измами и ще изготвя становища по проекти за нормативни актове, регламентиращи сигурността при разплащанията с карти. Освен това асоциацията ще има право да сключва официални договори с институции и организации в България и чужбина, което ще увеличи възможностите й да събира информация за престъпленията с кредитни и дебитни карти и за ефективни мерки за предотвратяването им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във