Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нов фонд ще финансира стартъпи у нас

Създава се "Фонд за ускоряване и начално финансиране" с бюджет от 100 млн. лв., който ще е насочен изцяло върху улесняване на достъпа до финансиране за стартиращи предприятия. Управлението на средствата ще бъде чрез Фонда на фондовете и има за цел да покрие пълния "жизнен цикъл" и развитие на едно предприятие. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на конференцията "Dare to scale", провела се в София тех парк днес.

По думите на Манолев България се утвърждава като страна в Югоизточна Европа с благоприятна бизнес среда за достъп до финансиране чрез рисков капитал, като голям брой стартиращи предприятия от страните от региона са получили финансиране за своя бизнес от българските фондове за рисков капитал "Eleven" и "LauncHub" в периода 2007-2013 г.

"През новия програмен период 2014-2020 г. целта ни е да надграждаме постигнатото до момента чрез финансови инструменти и да продължим да подкрепяме развитието на устойчива екосистема в полза на предприемачите в България", е каза още Манолев.

Над 200 предприемачи, мениджъри, бизнес лидери и инвеститори от 27 страни са участваха в международната конференция, организирана с подкрепата на глобалната структура на "Endeavor".

Целта на организаторите е създаването на платформа, чрез която предприемачите от Централна и Източна Европа да споделят предизвикателства и възможности за развитие. По време на събитието е било подчертано, че "Endeavor Bulgaria" си поставя за цел да има важна роля в разрастващата се предприемаческа екосистема в страната и региона, предоставяйки помощ и ресурс на тези, които искат да разширяват своя бизнес глобално.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във