Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Нов банков съюз през септември?

Европейската комисия ще представи плана си за банков съюз на 11 септември 2012 г. като реакция на кризата в еврозоната и опит на няколко страни от съюза да съставят спасителни планове за банките си. Това съобщиха официални лица от ЕК на 6 август 2012-а. През юни тази година, при рязко влошаващата се ситуация в Испания, на среща на върха на ЕС бе лансирана идеята за банкова интеграция, която да скъса връзката между лошите банки и задлъжнелите правителства.


И ето че вече се заговори за нова система, която вероятно ще включва общ европейски банков надзор, обща схема за гарантиране на депозитите в Европа, както и обща банка за лоши кредити. Според плана сегашният банков регулатор (European Banking Authority) ще изгуби контрола си върху финансовите институции в еврозоната. Новият надзорен орган се очаква да бъде агенция към Европейската централна банка (ЕЦБ).


Европейският банков съюз се създава, за да е възможно банки в затруднено положение да се рекапитализират директно със средства от спасителния фонд, което ще прекъсне зависимостта им от държавата. А това би облекчило правителствата.


Неотдавна еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен обясни, че директната рекапитализация на банките в еврозоната е основна точка в усилията за разкъсване на порочния кръг на взаимоотношенията между банките и държавите. Този мощен инструмент се очаква да облекчи натиска върху държавите от еврозоната.


Подробностите по плана ще бъдат обсъдени на среща между представители на Европейската комисия и ЕЦБ, която вероятно ще се състои още този месец. Целта е планът да бъде одобрен на срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои в средата на декември, така че новият банков надзорен орган да може да започне да функционира още през 2013 година.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във