Банкеръ Daily

Финансов дневник

Нощният труд на полицаите може да се увеличи с 1 лев на час

Проектобюджетът на МВР за следващата година ще даде възможност за увеличаване на нощния труд на служителите на 1 лев на час.

"Това е най-големият бюджет за държавно ведомство, но, за съжаление, 90 процента от средствата отиват за заплащане на заплати. С проектобюджета се гарантира от 1 януари 2020 г. 10-процентно увеличение на основната заплата на служителите на МВР", коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Министърът обясни, че идеята е била да вкарат полагането на извънреден труд в рамки, защото и то струва пари и голяма част от парите за персонал отиват за извънреден труд. С това редуциране той се надява с преразпределение и от парите, които са отпуснати в новия бюджет, да успеят да повишат заплащането на нощния труд. Той добави, че нощният труд на полицаите, освен че се полага през тъмната част на денонощието, той е свързан и с повишени рискове на база на дейност и правомощия, които прилагат.

Маринов коментира пред медиите и анализа относно работата на МВР и сигналите по време на местните избори. Той подчерта, че през 2015 г. броят на сигналите е бил 2500-2600, а тази година са 1644. Досъдебните производства на тези избори са 102, последните шест са от вчера. На предходните местни избори са били близо 130. "Това, което отчитаме като положителен показател, е броят на предупредителните протоколи. Те са повече - над 2200 за 2019 г. срещу 1700 за 2015 г. "Със създадената организация и обективността, при която се проверяваха сигналите, под надзора на прокуратурата, не дадохме възможност да бъдем обвинявани в субективизъм", посочи министърът.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във