Банкеръ Daily

Финансов дневник

Норвежката централна банка понижи основната си лихва до 0%

Централната банка на Норвегия направи изненадващ ход, понижавайки ключовия си лихвен процент от 0,25% до рекордното нулево ниво, в опит да смекчи негативното въздействие на коронакризата върху икономиката на страната.

Това е третото понижение на лихвите за по-малко от два месеца, с което основната лихва падна от 1,5% до 0,0%.

„Очакваме активността в норвежката икономика да намалее с около 5% през 2020 г. - спад, какъвто не сме виждали от Втората световна война“, заяви гуверньорът на централната банка Ойстейн Олсен, подчертавайки, че не се предвижда по-нататъшно намаляване на лихвените проценти.

Отрицателни лихви?

Норвежката банка е малко вероятно да се присъедини към Дания, Швейцария или Европейската централна банка при намаляване на лихвения процент на отрицателна територия, въпреки че не е изключила напълно това.

„Начинът, по който виждаме нещата за в бъдеще е, че не предвиждаме по-нататъшно намаляване на ставките. Но ще добавя, че Комисията е особено фокусирана върху наличието на добре функциониращи финансови пазари. Така че нищо не се отхвърля “, каза Олсен.

Очаква се икономиката в континенталната част на страната, която изключва производството на нефт и газ, да се свие с 5,2% през 2020 г., при прогноза за март от 0.4% ръст. За 2021г. банката прогнозира нарастване на БВП с 3%.

През април безработица в Норвегия нарасна до над 15% след масови съкращения в големите фирми - най-високото ниво откакто се води статистиката, показват данни на Норвежката агенция по труда и благосъстоянието (NAV).

Правителството предложи бизнес заеми, отсрочване на данъци в спасителен пакет от 360 милиарда крони (35 милиарда долара), докато централната банка насочи пари във финансовата индустрия и заяви, че може да се намеси и на валутния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във