Банкеръ Daily

Финансов дневник

Норвежците си поискаха дял от парите в държавния фонд

Норвегия винаги е твърдяла, че нейният държавен фонд принадлежи на хората. Напоследък обаче на мениджърите му се наложи да разясняват в какъв смисъл точно е тази принадлежност. Откакто през миналия месец активите на дружеството достигнаха рекордните 10 трлн. крони (1.1 трлн. щ. долара), ръководството на фонда забеляза ръст на запитванията от множество норвежци дали евентуално не биха могли да изтеглят полагащия им се дял от средствата. Въпросите бяха разнообразни - от лица, искащи целия си дял (който, като се има предвид населението на страната от около 5.3 млн. жители е в размер на над 200 хил. щ. долара) до по-несериозни претенции за по няколко крони за бутилка сода.

В тази връзка госпожа Марте Скаар - говорител на "Норгес банк инвестмънт мениджмънт", управляващ фонда от Осло - одобрява факта, че хората са активни и знаят, че средствата на дружеството са за всички тях. Но напомня, че те не могат да теглят пари от него. И повишеният публичен интерес към фонда е добра възможност да им бъде обяснено, че той е замислен да подкрепя бъдещите поколения. Госпожа Скаар коментира, че подобни запитвания не са нещо ново, но ръководството не води прецизен отчет за тях, въпреки бума след като пазарната оценка надхвърли "кота 10 трлн. крони".

Глобалният правителствен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), каквото е официалното му наименование, не е точно пенсионно дружество. Целта му е да гарантира, че Норвегия ще съхрани печалбите от богатите си петролни залежи дълго след като ерата на изкопаемите природни богатства приключи. Той инвестира само извън страната, за да не се допуска прегряване на местното стопанство. 

Правителството харчи част от средствата във фонда и за "сегашните" норвежци. След спада на петролните котировки управляващите бяха принудени да бръкнат в него, за да вържат бюджета - един от редките примери за фискални стимули на Стария континент.

Повечето богати държави-производителки на черно злато са създали подобни държавни дружества, но Норвегия е уникален експеримент в управлението на постъпленията от природни ресурси. Мандатът на фонда е "закован" от парламента и в течение на годините са внесени ред етични забрани за инвестиции в книжа на компании от сектора на тютюнопроизводството, на оръжейния бизнес и на повечето каменовъглени мини. Норвежкият държавен фонд има вложения в грубо 1.5% от регистрираните на борсите компании в света. През последното десетилетие бе отчетен мощен ръст на пазарната му оценка след като мениджърите купиха евтини книжа по време на финансовата криза през 2008-а, които впоследствие поскъпнаха четворно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във