Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НОИ ОСТАВА В СИБАНК

Националният осигурителен институт засега не възнамерява да отписва СИБанк от списъка на обслужващите си банки, заяви за в. БАНКЕРЪ неговият управител Йордан Христосков. Кредитната институция ще продължи да обслужва сметките на института поне до началото на 2002 г., когато ще направи своя нов избор на банки. Подозренията, че НОИ може да излезе от СИБанк се появиха логично, когато в средата на август директорът на агенция Митници Емил Димитров заяви, че ще извади от банката всички сметки на подопечните му структури. Оказа се обаче, че това не е толкова проста работа, тъй като кредитната институция е спечелила на търг обслужването на митниците в Гоце Делчев, Благоевград, Перник, Пловдив и Варна и има с тях сключени едногодишни договори.
По същата процедура СИБанк получи правото да обслужва 7 от 28-те районни управления Социално осигуряване - София-град, Благоевград, Кърджали, Плевен, Пловдив, Добрич, Хасково. Те са сред най-големите териториални поделения на НОИ, затова през банката на практика минават около 40-50% от парите от осигуровки, каза Христосков. Само месечните вноски за ДОО са около 180-190 млн. лева. За цялата минала година отчетените постъпления от осигуровките за пенсия са били 2.198 млрд. лева.
Обслужващите осигурителния институт банки, не печелят от тези пари като ги въртят по една седмица на пазара, твърди шефът на НОИ. Всеки ден сметките на районните управления се зануляват, след направените текущи разходи, и парите от постъпленията в тях се превеждат в сметката на централното управление на НОИ, която е в БНБ, обясни механизма Йордан Христосков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във